logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Stil, Susan Cain

De wereld is op te delen in twee groepen mensen: introverte mensen en extraverte. De meeste aandacht gaat uit naar extraverte mensen in onze samenleving, eenvoudigweg omdat de meeste mensen die groep horen. Langzaamaan is onze maatschappij het extraverte gaan idoliseren, en moedigt het introverte mensen aan een rol te spelen in hun dagelijkse leven.

Introverte mensen

Minstens een derde van de mensen is echter introvert. Dat zijn diegenen die de voorkeur geven aan luisteren boven praten; die nieuwe dingen uitvinden en creëren maar liever niet hun eigen ideeën pitchen. Introverte mensen hebben het moeilijk in een concurrentiemaatschappij waarin extraversie als de norm beschouwd wordt. Het boek Stil voert een vurig pleidooi vóór introversie, gebaseerd op onderzoek en uit het leven gegrepen verhalen van echte mensen (onder wie de auteur zelf).

Extraverten vs introverten

Hierbij dompelt Susan zich onder in de extraverte wereld. Daarbij bekijkt ze echter enkel de uitersten: sessies met verkoop-en lifestylegoeroe Tony Robbins, een kijkje op de Harvard Business School en verkooptrainingen. Daaruit laat ze zien hoe extraversie wordt gestimuleerd, maar dan wel vanuit het extreme punt. Het is daarmee een boek met twee duidelijke kampen: extraverten vs introverten. Vanuit die visie laat Susan Cain zien hoe introverten in onze maatschappij stelselmatig onderschat worden en toont haarscherp de voordelen aan van stil zijn in een wereld vol lawaai. Daarbij vergeet ze voor het gemak dat ongelofelijk grote, grijze gebied daartussen, waar wij in ons dagelijkse leven mee te maken hebben.

Tips voor introverte personen

Bruikbaarder is het laatste hoofdstuk, dat dieper ingaat op het dagelijkse leven van introverte mensen. Susan gaat daarbij in op relaties, werken, overleven in extraverte situaties, durven spreken en hoe je introverte kinderen kunt opvoeden. Let wel: het zijn natuurlijk allemaal richtlijnen!

Conclusie van het boek Stil

Ondanks Susans sterke meningen en uiteenzetting van de twee kampen is het zeker een erg vermakelijk boek om te lezen. Susan weet haar situaties komisch te omschrijven, en terloops de nodige theorieën op je af te vuren zonder dat het je gaat duizelen. En Susan heeft wel degelijk een punt: overal waar je kijkt in de media zie je extraverte mensen die je vertellen wat je moet doen en kopen! Bovendien kun je met een dergelijke zwart-wit vertelling beter de verschillen duidelijk maken dan met een ‘normale’, alledaagse situatie. Stil is dan ook zeker een boek dat je gelezen moet hebben, of je nu introvert bent of niet.

Stil, Susan Cain
Arbeiderspers, maart 2012, 352 pagina’s, paperback.
Prijs: 24,95 euro. ISBN: 9789029578387


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.