logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Sterrenwachter, Harmen van Straaten en Mark Haayema

Soms komt er een boek waar je al een tijdje naar uitkijkt. Zo kwamen er deze week twee bij ons op de redactie: Sterrenwachter, geschreven door het duo Harmen van Straaten en Mark Haayema, en De Kindertemmer, door Jacques Vriens en Kees de Boer. Beiden heel bijzonder en speciaal, maar in deze recensie wil ik graag vertellen over de Sterrenwachter. Sterrenwachter gaat over het kleine wezentje Muk, dat woont op een verte planeet, voorbij alle dwergplaneten. En dat is ver weg! Muk is trouwens een heel bijzonder wezentje: het is een Sterrenwachter.

Sterrenwachters zorgen er voor dat er iedere nacht sterren aan de hemel staan. Best bijzonder, en een heel mooi ritueel om te zien. Iedere avond gaan alle holletjes open, die zijn afgesloten met een parapluutje. Dan komen de sterrenwachters uit hun holletjes, lopen met hun steen naar een veldje, geven hem gloed en sturen de steen de lucht in. Dat is ook de droom van de kleine Muk, en hij heeft geluk: hij is vandaag namelijk vier jaar oud geworden, en dan mag hij zijn eigen steen de lucht in sturen! Dat blijkt echter eenvoudiger gezegd dan gedaan… hoe werkt dat, zo’n steen laten gloeien en zweven?

Muk krijgt het maar niet voor elkaar. Een paar vrienden komen langs en geven hem adviezen, maar geen van die adviezen blijkt te helpen. Logisch, denkt Muk: dat zijn ook geen sterrenwachters! Totdat zijn vader naar hem toe komt en aanbiedt om een handje te helpen. Samen met zijn hulp krijgt Muk het dan toch voor elkaar om de steen de lucht in te krijgen!

Het prentenboek Sterrenwachter gaat dan ook over zelfvertrouwen en dingen zelf uitvogelen. Kinderen kijken inderdaad maar wat graag naar anderen voor een helpende hand. Logisch, die krijgen ze ook ruimschoots aangereikt. Daardoor vergeten ze soms wel om gewoon vertrouwen te hebben in hun eigen kunnen en hun intuïtie, en dat is jammer. Sterrenwachter speelt hier echter geweldig mooi op in: de prenten zijn zacht en zoet. Sterrenwachters zien er zo’n beetje uit als ijsberen, gemixt met muizen, en hebben dan ook een enorme aaibaarheidsfactor. Het verhaal zelf is vlot geschreven en niet te lang. De tekst is goed leesbaar – altijd handig voor de voorlezers – met uitzondering van de 23e pagina. Daar staat de zwarte tekst over een blauwe lucht, dat in een schemering wellicht voor problemen zou kunnen zorgen. Ondanks dat kleine puntje van kritiek is het een geweldig boek om voor te lezen voor het slapen gaan: kinderen zullen er van smullen en ongetwijfeld dromen over die grappige Sterrenwachters, die iedere nacht weer zorgen voor alle sterren aan de hemel.

Informatie

Sterrenwachter, Mark Haayema

Illustrator: Harmen van Straaten
De Vier Windstreken, 32 pagina’s, hardcover.
Prijs: 14,50 euro. Leeftijd: 3  jaar. ISBN:  9789051164466


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.