Stein Knap is een jongen uit groep 7 die het maar knap moeilijk heeft. Hij is namelijk zijn moeder verloren. Zijn vader, die hem nu eigenlijk heel erg hard zou moeten steunen, verliest zich echter helemaal in zijn werk – aangezien hij een bekende televisiepersoonlijkheid is, wordt hij veel gevraagd voor van alles en nog wat. Een makkelijke manier om het moeilijke leven te ontvluchten, maar Stein heeft er niets aan. Gelukkig is er nog altijd opa Joe, met wie hij goed overweg kan.
Wetenschappers
De ouders van Stein waren allebei wetenschappers. Zijn vader weet de moeilijkste dingen nog goed uit te leggen (vandaar dat hij een wetenschappelijk programma heeft op televisie, waarin hij allerlei wetenschappelijke dingetjes uitlegt op een normale en begrijpelijke manier) en zijn moeder werkte bij CERN, een organisatie die werkt met atomen en protonen in een ondergrondse deeltjesversneller. Allemaal moeilijke dingen dus, waar Stein maar weinig van heeft meegekregen. Toch is er één ding dat hem altijd bijstaat: de mogelijkheid dat er parallelle universums bestaan. Universums waar zijn moeder misschien nog wel in leven zou kunnen zijn. Dat klinkt Stein als muziek in de oren.
Schoolonderzoek
Op zijn school gaat hij speuren naar onderwerpen als kwantummechanica en ontdekt, via een boek dat zijn vader heeft geschreven, over een experiment dat draait om Schrödingers kat, die in een doos zat. Samen met een klont radioactief materiaal en een flesje gif. Bij een bepaalde dosis zou het gif vrijkomen en de kat dood gaan. Niet echt een lief experiment, maar wel een belangrijk. In die doos, wist je eigenlijk niet of de kat levend was of dood. En dus, volgens Schrödinger, was de kat zowel dood als levend. Volgens hem werden er continu keuzes gemaakt, en werd voor iedere keuze een nieuwe parallelle wereld gemaakt. In de ene wereld is de kat dus levend, in de andere dood.
Radioactieve banaan
En dus doet Stein het experiment na. Met zichzelf. En zonder het flesje gif. Hij is niet gek, hoor! Als radioactieve bron gebruikt Stein een overrijpe banaan, waarmee hij het mysterie van de parallelle universums probeert te ontrafelen. Die geven namelijk een minimale hoeveelheid radioactiviteit af. Soms. En voila, je hebt een kindvriendelijke variant van Schrödingers experiment. Een experiment dat lukt, bovendien, en waarmee Stein Knap naar verschillende werelden reist, waarin hij telkens een andere versie van zichzelf tegenkomt. Maar de vraag blijft: zal het hem lukken om zijn moeder weer te ontmoeten?
Recensie over Stein Knap en het mysterie van de parallelle universums
Dit boek is echt een bizarre mix van fantasie, wetenschap en een spannend avontuur. Het kantelt echt op een heel smal lijntje, waarbij ik het boek absoluut het voordeel gun – hoewel ik me ook voorstel dat sommige kinderen op een gegeven moment afhaken bij het lezen van de wetenschappelijke details. Die zou je in principe ook kunnen overslaan, waarna je een super spannend avonturenboek in handen hebt. Het is aan jou, maar de uitleg van het experiment vond ik wel een verhelderend deel. Bovendien ga je heel anders tegen overrijpe bananen kijken!
Score: 8
Informatie
Stein Knap en het mysterie van de parallelle universums, Christopher EdgeIllustrator: nvt
Uitgever: Meis en Maas, 200 pagina’s, paperback.
Vanaf: 10 jaar. ISBN: 9789030502760. Prijs: 12.95 euro.
Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op: