logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Wil je muziek maken? Start from scratch helpt je verder


start from scratchStart from scratch – een leuke woordspeling. De titel verwijst naar een Engels gezegde, wat zo’n beetje wil zeggen dat je met niets moet beginnen. Met een bijeengeschraapte set spullen. En scratchen is natuurlijk wellicht één van de bekendste technieken op de draaitafel. Maar goed. Sorry voor deze compleet overbodige inleiding.

Beginnen bij het begin

Laat ik ook even from scratch beginnen. Want dit boek, Start From Scratch, is een handleiding voor iedereen die DJ of producer wil worden. Voor iedereen die zijn eigen muziek wil maken. En letterlijk alles wordt er in behandeld. Daarbij kun je denken aan de apparatuur die je nodig hebt, en hoe je eigenlijk een track maakt. Hoe bouw je een spannend nummer op, waar moet het aan voldoen, wat moet er in zitten? Maar als je gaat optreden of produceren, moet je natuurlijk ook weten hoe je een dj-set opbouwt? Hoe word je eigenlijk opgemerkt door een label en hoe zit een contract in elkaar?

Door de experts uitgelegd

Raymond van Vliet, één van de schrijvers, weet precies hoe de dance-wereld in elkaar steekt. Hij staat aan het hoofd van Cloud 9 Music, één van de grootste muziek-uitgeverijen in Nederland. Hij weet dus niet alleen hoe je een goede track herkent, maar is ook expert in de hele zakelijke wereld van managers, auteursrechtenorganisaties en heeft bovendien gewerkt met de grootste dj’s van de wereld, zoals Armin van Buuren, Hardwell en Martin Garrix, Die bekende dj’s geven je bovendien praktische tips & tricks over het mixen, remixen en produceren van je eigen tracks.

11 hoofdstukken

De ondertitel ‘word succesvol dj/producer in 11 stappen’ is een tikje kort door de bocht. Het verwijst naar de 11 hoofdstukken waar het boek uit bestaat, maar ieder hoofdstuk is weer onderverdeeld in sub-hoofdstukken. Het is bovendien niet echt een heel praktisch boek als in een soort stappenplan, maar juist een informatief werk waarmee je zelf kunt voortborduren. Of draaien, net wat je liever doet. De informatie is overigens helder en duidelijk geschreven, en verwerkt in kleurrijke pagina’s die je tegemoet springen. Iedere pagina heeft namelijk een breed kader in de kleur van het hoofdstuk. Uiteraard is het boek aangevuld met mooie en sfeervolle foto’s.

Conclusie over Start from scratch

Veel boeken over dj’s en producers zijn er nog niet. Dit boek is echter niet zo praktijkgericht als het lijkt – het is geen stap-voor-stap handleiding maar gaat ook juist dieper in op de zakelijke aspecten van het vak. De praktische tips van professionele dj’s zijn een welkome aanvulling. Door: Score: Start from scratch krijgt 4 van de 5 punten.

Informatie

Start from scratch, Lebowski, 191 pagina’s, paperback.
Vanaf: 10 jaar. ISBN: 9789048832361. Prijs: 17.50 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.