Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:
Recensie: Star Realms, 999 games
Star Realms is een zogeheten ‘deck building game’ maar dan anders. Een Deck Building Game is, voor als je het nog niet weet, een kaartspel waarbij je tijdens het spel kaarten verzameld die je kunt gebruiken in je spel. Je collectie kaarten, je deck, wordt gaandeweg steeds groter. In Star Realms gaat het om het verzamelen van een grote ruimtevloot, waarmee je jouw tegenstander het leven zuur maakt. En in een rap tempo: iedere beurt heeft eigenlijk maar vijf mogelijke zetten, en dan is de volgende speler weer.
Een korte uitleg? Ik zal het proberen. Let wel: dit is geen handleiding, de regels zijn niet volledig! Iedere speler begint met tien eenvoudige kaarten en 50 levenspunten. Acht van die kaarten zijn ‘Scouts’, en geven je recht op 1 handelseenheid. De andere twee zijn ‘Vipers’, die je een aanvalspunt geven. Alle andere kaarten leg je in een grote afdedekte stapel tussen je in. Daarin zitten de voertuigen en basissen die je kunt kopen. De bovenste vijf kaarten leg je open tussen jullie in. Dat is de marktplaats. Wordt daar een kaart van gekocht, dan wordt de lege plek meteen opgevuld met een nieuwe kaart. Ook tijdens een beurt.
Per beurt pak je vijf kaarten van jouw stapel, waarmee je gaat spelen. Uitzondering is de eerste beurt: de speler die begint mag in zijn eerste beurt slechts drie kaarten pakken. Met die kaarten kun je aanvallen of schepen/basissen kopen in de ‘marktplaats’. Heb je een kaart gebruikt, dan leg je die op een persoonlijke aflegstapel. Ook als je kaarten koopt, leg je die meteen op je aflegstapel. Ben je door je ‘deck’ heen, dan pak je de aflegstapel, schud je de stapel en gebruik je die als je nieuwe deck. Dan kom je alle gekochte kaarten weer tegen! En zo heb je dus maar vijf kaarten waar je tijdens je beurt ‘iets’ mee kunt doen.
En dat ‘iets’ is best ruim. Sommige kaarten geven je valuta in handen, met anderen kun je aanvallen, weer anderen herstellen je leven, en daartussen allerlei combinaties. Maar dat is niet alles. Alle voertuigen en basissen behoren namelijk tot een Factie. Er zijn in totaal vier verschillende facties. Bijna alle kaarten hebben een tweede aanvalsmogelijkheid als je tijdens die beurt een andere kaart van de zelfde factie speelt. Ze geven je meer aanvalskracht, meer valuta om schepen te kopen, en meer. Heel sommige kaarten hebben ook een prullenbakje vermeld staan. Die kaarten kun je echt opofferen (shrap) voor bepaalde vaardigheden. Het nadeel is dat die kaart echt op de schroothoop terecht komt: een stapeltje naast de ‘marktplaats’. De opgeofferde kaarten komen dus niet meer in je deck terecht!
Zoals je hebt gelezen zijn er voertuigen en basissen. Een voertuig leg je na gebruik op je persoonlijke aflegstapel. Een basis blijft in het spel, tot hij echt vernietigd is. Daarom staat er op de basiskaarten een schildje. In 1 beurt moet je basis zo veel aanvalspunten toebedeeld hebben gekregen, dan wordt hij vernietigd en komt hij op je aflegstapel terecht. Kaarten met een ‘outpost’-schildje vangen zelfs alle schade op, voordat die bij jou terecht komen. Want het doel is en blijft natuurlijk om de 50 levenspunten van je tegenstander op 0 te brengen!
Star Realms is een heel snel spel. Jammer genoeg volledig in het Engels, maar echt een groot probleem is dat niet. De opdrachten en eigenschappen van de verschillende kaarten zijn namelijk niet zo extreem, en de actiemogelijkheden worden met duidelijke symbolen aangeduid. Mijn zoons, fervent Pokemon TGC-spelers, pikten de regels snel op, en na drie potjes waren ze goed verslingerd aan het snelle kaartspel. Het gaat vooral om het aanvallen, en dat gaat razendsnel. Star Realms gebruikt daarvoor speciale kaarten die je kunt omdraaien: kaarten met 10-20 levenspunten en kaarten met 5-1 levenspunten. Aan de ene kant is dat best handig, aan de andere kant ook weer niet: het is soms even rekenen en schuiven met de kaarten, waardoor de puntentelling soms even onoverzichtelijk wordt. Wij gebruikten de kaarten trouwens wel, het blijft handiger dan op papier bijhouden. Aangezien je slechts vijftig punten hebt zou een verdeling van 10-5 en 2-1 punten effectiever en sneller zijn geweest.
Het deck-building game Star Realms is een echte aanrader voor als je houd van dit soort kaartspellen, of houdt van relatief korte spellen. De eerste twee potjes kwamen we nog boven de twintig minuten uit, daarna zaten we telkens rond de 15-20 minuten. Het spel heeft een paar lichte strategie-elementen, maar het gaat toch vooral om de keuzemogelijkheden die de kaarten je geven. Veel komt aan op geluk in de kaarten, en dat maakt het spel wel eerlijk. Jong of oud, strategisch inzicht of niet: het gaat om knallen, en dat doet dit spel absoluut.
Star Realms, 999 games
Prijs: 22 euro