Recensie: Stakeland, Splendid Film


Amerika, misschien wel de hele wereld, is overspoeld door hordes van zielloze vampiers. Grote steden veranderen in kerkhoven en de weinige overlevenden barricaderen zich in kleine nederzettingen. In deze keiharde tijden is ‘Mister’ op weg naar het veilige Canada. Op zijn reis redt hij de jonge Martin van een wisse dood. Martin wordt zijn beschermeling en metgezel. Op reis naar het zogenaamd veilige Noorden moeten ze niet alleen de monsterlijke vampierwezens vrezen. De leider van het „Broederschap”, een op macht beluste groep van religieuze fanatici, doet er alles aan om de overlevenden hun wil op te leggen. Hiervoor gebruiken ze extreme middelen die het leven kost van veel mensen. Dit is nog maar het begin….

Hoewel Stakeland een prima film is, die aantoont dat de overduidelijke ‘monsters’ niet altijd de monsters zijn die we moeten vrezen, staat er wat pretentieus op de cover ‘The American Horror film of the year’. Dit vanwege lovende kritieken die de film binnenhaalde op diverse festivals. Ik moet ook toegeven dat de film helemaal niet slecht is, maar binnen het genre horror is het misschien wat lastig. Dat hangt ook helemaal af wat je onder het genre verstaat natuurlijk. Toegegeven, het Vampieren-genre is weer helemaal populair geworden de afgelopen jaren, met films aps Pirest, Twilight en series als The walking dead tot gevolg. Deze film speelt hier dankbaar op in, met een sober landschap als decor, verlaten steden en huizen, en vooral een expliciete film waarin het gaat om het vermoorden van vampieren. En dan is de vraag: waar gaat het om, bij een horrorfilm? Zijn het de schrikscènes, of juist de delen van de film waar eht gaat om een zo griezelig mogelijk beeld te schetsen? In dat laatste geval is de film zeker geslaagd. De vampiers zien er alles behalve menselijk uit, en gedragen zich zeker op een bloeddorstige wijze.

Het verhaal zit ook goed in elkaar, waarbij er een aantal verhaallijnen door elkaar lopen. Dankzij deze diepgang blijft de film wel boeiend, omdat je je telkens blijft afvragen wat er nu weer zal gebeuren. De verwikkelingen in de film zijn dan ook zeker niet altijd voorspelbaar, wat hem tot een goede film maakt voor ieder die graag actie gemengd ziet met veel duister bloed dat vergoten wordt.

Stakeland, Splendid film

Tijdsduur: 95 minuten, Horror.
Verkrijgbaar op: DVD (ca. 17 euro), Blu-ray (ca. 20 euro)

Deze film bij: BOL.com

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=u3sMCshuFpQ&lr=1]

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.


Reacties

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.