logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Staat geschreven: de zeven zekerheden, Jaap Marinus en Erik Drenth


De beide schrijvers van het boek Staat geschreven hielden er een geheel andere manier van denken op na als het aankomt op het geloof. Het leek ze leuk om deze beide standpunten tegenover elkaar te zetten op een website. Ze begonnen de log StaatGeschreven.nl waar al snel pittige discussies ontstonden. Maar zoals een goede discussie betaamt, luisterden de beide heren ook naar elkaar, en veranderde de discussie langzaam in een dialoog. Daarbij raakten ze steeds vatbaarder voor elkaars argumenten, waardoor ze beiden op een iets andere manier na gingen denken over hun eigen standpunten.

In het boek Staat geschreven: de zeven zekerheden lees je dat proces op een andere manier. Van de allereerste standpunten van Erik en Jaap, waren verschillende lagen en juist hun overeenkomsten, maar ook waar ze nu staan in het leven en in het geloof. Dit boek is echter geen samenvatting van hun website, maar een diepgaande herhaling en verdieping van de discussie die aan de website ten grondslag lag. De discussie speelt in het boek de rode draad. De beide theologen halen alles uit de kast om elkaar te overtuigen en elkaars kennis te delen.

Nog steeds rust het boek op te vragen die ze destijds heeft beziggehouden. Lange verhalen, op een leuke, vlotte en soms grappige manier geschreven, vertellen over hun zoektocht en hun standpunten, en ervaringen en hun bevindingen. Daarbij worden uiteraard de nodige citaten niet geschuwd en wordt ook ruimschoots gebruik gemaakt van bekende wijsgeren. Ondanks al deze kennisoverdracht blijft het lezen in het boek echter een klein feestje. Dat komt vooral door de verrassende wendingen die de beide schrijvers weten aan te brengen in hun betogen waarmee ze hun eigen overpeinzingen op papier hebben gezet. Door de leuke en normale manier van schrijven is het bovendien een heel erg leesbaar boek geworden, waar niemand zich op zal misgrijpen. Het is echter onmisbaar kost voor iedereen die vindt dat hij juist teveel met religie bezig is of voor iedereen die vindt dat hij er juist te weinig mee bezig is.

Staat geschreven, Jaap Marinus en Erik Drenth
Ark media, uitgegeven, 96 pagina’s, paperback.
Prijs: 9,95 euro. ISBN: 9789033800092


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.