Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:
Recensie: Spis – aan tafel, Mikkel Karstad
Koken is een kunst op zich. Alle ingrediënten binnen een gerecht moeten op een geweldige manier samenwerken qua smaak, maar ook qua structuur. Er is echter nog een belangrijk element, zo meent Mikkel Karstad, schrijver van Spis: het oog wil namelijk ook wat! Gooi alles op een bord, en niemand zal er van genieten. Leg echter een paar elementen bewust neer, en de smaakbeleving zal ook meteen omhoog gaan. Daarbij moet je niet alleen zorgen voor een mooie opmaak van je bord, maar ook vooral gebruik maken van natuurlijke, lekkere en eerlijke ingrediënten. Die van het seizoen, bij voorkeur, want die zijn én het meest vers én op dat moment het lekkerst. Precies zoals de natuur het bedoeld heeft.
Dat maakt dit boek al bijzonder, maar ik moet ook zeker even iets vertellen over de vormgeving. Het boek is namelijk – zoals de meeste boeken – gebonden. In dit geval echter zie je de ‘ruwe’ kartonnen kaft, zonder een heel nette afwerking, en ook zonder rug! Op de achterkant van het boek zie je de draden van het binden dus gewoon zitten. Heel bijzonder! De kartonnen kaft maakt het boek echter wel wat kwetsbaarder voor vlekken en viezigheid. Door deze manier van binden is het boek wel buitengewoon goed open te slaan en te lezen.
Het boek zelf is ingedeeld in een aantal bijzondere onderwerpen. Echt een rode draad loopt er niet door het boek, Mikkel springt van hoofdstuk Vuur naar Venken, van Inktvis naar Poon naar Kruiden. Zo komen ook Picknick, Spruitjes, Pompoen, Orgaanvlees, Varken, Lam en Hert aan bod. Een bont geheel, dat ook wel een beetje naar de Scandinavische keuken is gericht. Spis is dan ook door een Deen geschreven, dus heel erg vreemd is dat niet. De gerechten zelf zijn heel eenvoudig en met weinig ingrediënten te maken. Dat siert het boek des te meer. Dat die eenvoudige gerechten toch zeker de moeite waard zijn komt ook naar voren in de vormgeving. Ieder recept is heel ruim opgezet, met een 2-pagina grote inleiding, gevolgd met een spread met zowel het recept als een sfeervolle foto van het gerecht op de pagina daarnaast. De recepten zijn duidelijk en stap voor stap omschreven.
Spis – aan tafel, Mikkel Karstad
Aerial Media, 240 pagina’s, hardcover.
Prijs: 29,99 euro. ISBN: 9789402600377