logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Spijt, Carry Slee

spijt van carry Slee filmeditie 9789049926496

Na een flink aantal jaren is het boek Spijt van Carry Slee uiteindelijk verfilmd. En terecht, want het verhaal over pesten is actueler dan ooit. In het verhaal speelt David de hoofdrol. Heel bijzonder is het standpunt namelijk van het verhaal. Je leest het niet vanuit de jongen die gepest wordt (Jochem) of vanuit de pesters, maar vanuit één van de kinderen uit hun klas. Eén van de kinderen die het niet goedkeurt wat er gebeurt, maar het ook niet tegengaat. Soms doet David mee, maar steeds vaker kijkt hij vol afkeer tegen de pesterijen van de drie pestkoppen uit de klas.

Langzaam maar zeker krijgt David een steeds grotere spijt. Hij wil Jochem graag helpen, maar weet niet hoe. Dat verandert langzaam als hij door toeval Jochem wat beter leert kennen. David ontdekt dat Jochem eigenlijk een heel geschikte gast is. Maar er speelt meer in Davids leven natuurlijk, het is en blijft een puber. Hij is verliefd, jaloers, druk met allerlei klussen, nog veel meer dingen spelen een rol. Het gaat mis als David en Jochem samen zijn op een schoolfeest. Jochem kan Davids hulp hard gebruiken, maar David is te druk met zijn eigen probleem: hij laat Jochem zitten. Daarop loopt Jochem weg… om zelfmoord te plegen.

Dat heeft natuurlijk een enorme impact in dit realistisch geschreven boek. De hele school is van slag, en wil het onrecht dat gedaan is ongedaan maken. Dat kan natuurlijk niet, maar ze staan niet machteloos! Samen bedenken ze een plan.

Spijt is een indrukwekkend boek. Het is heftig in al zijn realistische omschrijvingen en brute plagerijen, in de machteloosheid en de samenspanning. Vooral vanaf het schoolfeest wordt het een indringend verhaal, maar dat is logisch. Actueler dan ooit, geschreven voor jongens en meisjes van 13 jaar of ouder. En nee, je hoeft niet gepest te worden om het boek te lezen, of juist een pester te zijn: dit boek laat op iedereen een onuitwisbare indruk achter!

Ga direct naar Spijt op BOL.com.

Lees ook onze recensie over de film Spijt, gebaseeerd op dit boek. Of wat dacht je van Spijt – Het stripboek?

Spijt, Carry Slee
Carry Slee, april 2013, 144 pagina’s, hardcover.
Prijs: 12,50 euro. Leeftijd: vanaf 12 jaar. ISBN: 9789049926496


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.