logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Het spel van Floor, Renee van Amstel

Het spel van Floor is het vervolg op De overgave van Floor, waarin de dertigjarige Floor kennismaakt met SM als Sub (onderdanige). Een spannend en psychologisch verhaal over de overgave van een vrouw aan de wensen van haar partner, in dit geval ook de persoon die letterlijk de lakens uitdeelt in hun seksuele relatie. Renee van Amstel speelt daarin helemaal in op de trend om erotische boeken op de markt te brengen, specifiek gericht op SM.

Ongelukkig in de liefde

In dit tweede deel uit de trilogie, Het spel van Floor, merken we dat de relatie met Rick verbroken is. Na die tijd met Rick is het haar niet gelukt iemand te vinden met wie ze dezelfde passie en overgave voelt als die met Rick. Ze is in de liefde dus ronduit ongelukkig. Tijdens een baanswitch komt ze uit bij het vrouwentijdschrift WAN! Daar mag ze meewerken aan een serie artikelen over SM, want ook WAN! weet dat vrouwen graag meer weten over dit onderwerp en er over fantaseren. Floor verhult echter dat ze er veel van weet, en laat anderen het segment onderzoeken.

Jon

Tijdens een fotoshoot leert ze de cameraman Jon kennen. Een man die bedreven DBSM-er is: iemand die handig is met bondage. Bovendien is Jon heel bekwaam in de Japanse bondagetechniek Shibari, waarbij het vastknopen zelf zo’n beetje als kunst wordt verheven. Na heel wat omzwervingen komt het tweetal tot elkaar. Jon houd de boot flink af, en ’test’ Floors toewijding. Tot de eerste helft van het boek dus vooral veel theorie en achtergrond, zowel vanuit Floors collega’s op kantoor als vanuit haar herinneringen. Daarna pas begint Floor’s experimentenreis door de nieuwe wereld van BDSM, en wordt het pas echt spannend. Na een paar spannende scènes is het verhaal afgelopen, en komt zelfs Rick weer ten tonele. En wat blijkt? Daar heeft Jon helemaal geen problemen mee… Jon gelooft namelijk in polyamorie: het houden van meerdere mensen tegelijk.

Theorie

Ook in dit deel is er zoals gezegd veel aandacht voor de theorie en de achterliggende psychologie van SM en BDSM. De verhaallijn is duidelijk en groeit gestaag. Gezien de andere erotische romans misschien wel té gestaag, maar daardoor wordt er wel een bepaalde spanning opgebouwd. Het is onderhoudend geschreven, hoewel de termen als Dom en Sub misschien iets te vaak voorbij komen. Naast polyamorie is er in Het spel van Floor ook aandacht voor SM, BDSM en de Japanse variant Shibaru.

Het spel van Floor, Renee van Amstel
Karakter uitgevers, maart 2013, 256 pagina’s, paperback.
Prijs: 12,95 euro. ISBN: 9789045207216


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.