logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Spekkie en Spikkel en de Chinese Maankoekjes, Marc de Bel

chinese maankoekjes

Maak je borst maar nat voor een nieuw avontuur van Spikkel en Spekkie, de twee brutale en avontuurlijke muizen! Het verhaal begint als de vader en moeder van Spikkel een avondje weg moeten. Oma komt oppassen, en had een zak koekjes meegenomen. Helaas kwam ze de kat Karkas tegen, en heeft ze de zak moeten laten vallen. En die dikke kat heeft alle koekjes opgegeten! Spikkel heeft daardoor wel lekkere trek gekregen, en gaat op onderzoek uit.

Zo komt ze bij het huis van opa Knuts en oma Pot terecht, en ontdekt ze daar, op een tafel, een schaal met lekkere Chinese maankoekjes. Die wordt echter bewaakt door twee beeldjes van Chinese Draken. Ook staat er een grote kooi, met daarin een sprekende papegaai. Tijdens het eten komt ze Spekkie tegen, die weet te vertellen dat hun nichtje Peppa gevangen zit in een kooi in de schuur. Samen gaan ze er op af, en komen dan wederom oog in oog te staan met de kat Karkas, die ze echt in de hoek heeft gedreven. Zullen ze hieruit weten te ontsnappen? Spikkel heeft een originele oplossing. Ze zullen die kat eens een lesje leren!

De boeken van Spikkel en Spekkie kenmerken zich door de grote, kleurrijke illustraties en het niet-kinderlijke taalgebruik dat in het boek gebruikt wordt. Dit boek, De Chinese Maankoekjes, is daar geen uitzondering op. De nodige (subtiele) scheldwoorden worden niet geschuwd, en het gebruikte geweld is best expliciet. Ondanks dat minpunt is het een vlot leesbaar en spannend boek. Het verhaal is al met al kort en bondig, de illustraties nemen de meeste ruimte in. Daardoor werkt het bijzonder motiverend voor beginnend lezers of moeilijke lezers. Door het taalgebruik worden ook de moeilijke lezers op niveau ingeschat. Niveau: AVI E5 (oud: AVI 7). Achter in het boek vind je wat informatie over China: de muur, het terracotta leger, sterrenbeelden en meer.

Spekkie en Spikkel: de chinese maankoekjes, Marc de Bel
Abimo, augustus 2013, 80 pagina’s, hardcover.
Prijs: 12,50 euro. Leeftijd: vanaf 8 jaar. ISBN: 9789059329775


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.