logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Haal de mezzekeuken in huis: Souq


SouqIn het kookboek Souq, het zesde kookboek alweer van Naria Zerouali en Merijn Tol (bekend van 24Kitchen), wordt je meegenomen naar de mezzecultuur. Het is hier nog niet zo’n bekend begrip, maar je kunt het een beetje vergelijken met tapas. Ah, dan gaat er een belletje rinkelen! Heb je tapas in je hoofd? Nou, dan moet je vooral het element ‘kleine hapjes’ onthouden. Dan heb je mezze in een notendop. Je kunt ze namelijk als complete maaltijd eten, maar ook als onderdeel van een complete maaltijd, bijvoorbeeld als voorafje.

Gezelligheid

De grootste elementen liggen bij mezze dan ook op gezelligheid en sociale interactie. Praten met elkaar om hapjes door te geven, verschillende dingen proeven, delen en schenken. Dat is de basis van Souq die de beide schrijfsters je willen doorgeven. En dat lijkt bijzonder goed! De meeste recepten worden op een fijne manier ingeleid met een verhaal over de oorsprong of de eerste kennismaking met het gerecht zelf. Dat maakt het een stuk persoonlijker. De sfeervolle kleurenfoto’s maken het plaatje helemaal compleet.

Verschillende gerechten

Zoals je al in mijn eerste stukje hebt kunnen lezen, kun je mezze eigenlijk overal en altijd gebruiken. De indeling van het boek is dan ook niet ingedeeld in het gebruiksmoment, maar juist als het soort mezze. Souq is dan ook ingedeeld in de hoofdstukken Drank en cocktails, Koude mezze, Warme mezze, Na de mezze komt de grill en Voor toe. Dit alles wordt ingeleid door een persoonlijke rondleiding door de voorraadkasten van Nadia en Merijn. Altijd handig om te weten welke basisingrediënten verstandig zijn om in huis te halen – een waardevolle bron vind ik dat altijd bij kookboeken (en vooral leuk om te lezen).

Conclusie over Souq

Een buitenlands kookboek dat bijzonder dicht bij huis komt, dat is Souq. Het staat vol kleine hapjes en drankjes, voor een heerlijke tafel vol gezelligheid. De recepten zijn vertaald naar de Nederlandse supermarkten, wat natuurlijk erg praktisch is. Voor sommige ingrediënten zul je wellicht een uitstapje moeten maken naar een speciaalwinkel, maar het gros is in ieder dorp op stad verkrijgbaar. Proef hier de echte keuken van het Midden Oosten! Door: Score: Souq krijgt 9 van de 10 punten.

Informatie

Souq, Fontaine uitgevers, 256 pagina’s, hardcover.
ISBN: 9789059567221. Prijs: 29.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.