Recensie: Soulmates, Joss Stirling

Sky vindt het helemaal niets dat ze met haar adoptieouders vanuit Londen naar de rustige Amerikaanse Rocky Mountains moet verhuizen. Dat gevoel verandert als ze op haar nieuwe High School de stoere Zed ontmoet. Zed, die nog nooit interesse heeft getoond in een meisje, valt ook voor Sky. Hij noemt haar zijn soulmate en hij zegt dat ze de rest van hun leven samen zullen zijn.
Dit gaat Sky allemaal veel te snel. Ze wil niets weten van het hele soulmategedoe en ook niet van de gaven die ze volgens Zed heeft. Toch kan ze, hoe hard ze het ook probeert, geen afstand van hem nemen. Ze wordt meegesleurd in een wereld vol liefde, geweld, manipulatie en familiegeheimen.

Soulmates is een bijzonder en soms wat bizar boek over een meisje dat het nodige heeft meegemaakt in haar jeugd. Het is dan ook niet voor niets dat ze in een pleeggezin is opgevangen, door de liefdevolle Simon en Sally. Als ze dan wordt meegesleurd naar Amerika en ze net haar draai heeft weten te vinden, wordt ze met haar neus op de feiten gedrukt: ze blijkt paranormaal begaafd te zijn, net als Zed en zijn familie. Savants, zoals de jongen Zed deze begaafden noemt, worden krachtiger als ze hun Soulmate vinden – hun partner voor het leven, vooraf bepaald door het lot. Maar voor Sky, die al veel heeft meegemaakt, gaat dit allemaal wel heel er snel. Toch kan ze er niet omheen, en als blijkt dat ze onvrijwillig terechtkomt in een web van misdaad en hoogverraad, blijkt dat ze er toch niet onderuit komt.

Het boek zelf is overigens bijzonder luchtig geschreven. Het draait natuurlijk allemaal om het tienermeisje Sky, die zo met haar eigen probleempjes zit. Want naast haar turbulente verleden heeft ze ook te maken met een nieuwe omgeving, nieuwe vrienden, en natuurlijk de onzekerheid van een tienermeisje zijn. Dit alles komt wonderwel samen in het eerste deel van Soulmates, waarbij de dialogen, gedachtes en devoelens van Sky schitterend op elkaar inspelen.

Na een iets verwarrend begin (vooral het eerste hoofdstuk lijkt in eerste instantie een losstaand verhaaltje te zijn, later valt het kwartje pas goed) begint het verhaal in de tweede helft van het boek echt goed te lopen. En dan bedoel ik op het niveau: “nee, ik leg hem nog niet weg… nog één bladzijde, nog eentje… en nog een. Na dit hoofdstuk leg ik het neer…” Daarvoor is het gewoon een goed boek. De opbouw en verweving van allerlei gebeurtenissen in het boek maakt het echter een genot om te lezen, en een kwellig om te wachten tot het tweede deel!

Soulmates is het debuut van de Engelse auteur Joss Stirling. Het boek is enthousiast ontvangen door de buitenlandse pers en de kritieken zijn lovend. In Engeland zijn inmiddels 40.000 exemplaren van het boek verkocht.

Soulmates, Joss Stirling
Abimo / Blossom Books, oktober 2011, 432 pagina’s, paperback.
Prijs: 14,95 euro. ISBN: 9789020679113

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.


Reacties

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.