logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Soul, Disney


Wat maakt jou als persoon nou eigenlijk… jou? Dat is een vraag waar niemand echt een antwoord op kan geven. Is het aanleg, karakter of opvoeding? Omgeving of een genetisch verhaal? Disney probeert ook antwoord te geven op die vraag, op hun geheel eigen wijze. Soul is een film die ingaat op de menselijke ziel, maar ook de soul van muziek, het wezen, van alles en nog wat, eigenlijk.

Soul: Joe Gardner

De hoofdpersoon van deze Disney Pixar animatiefilm is Joe Gardner (in het Engels gesproken door Jamie Foxx, in het Nederlands door Kenny B.). Joe is een muziekdocent aan een middelbare school in New York. Dat doet hij vol overgave en passie, maar Joe droomt van een echte carrière in de muziek. Op een dag vallen twee elementen samen. Van de ene kant krijgt hij een fulltime baan aangeboden op zijn school, aan de andere kant wordt hij gebeld door een oud-student die het wél heeft gemaakt in de muziek, met een uitnodiging om op te treden in de bekendste jazzclub van de stad.

streaming-banner-disney-plus

Bekijk hier de trailer van Soul:

Ongelukkig toeval

Maar een ongeluk zit in een klein hoekje en Joe verlaat onderweg naar zijn optreden de straten van New York City voor het “Hiervoormaals”. Daarbij raakt Soul een stukje van de film Inside Out, waar je te maken krijgt met de verschillende moties in iemands hoofd. Soul draait niet om de emoties, maar juist om de ziel. Zodra Joe is gevlucht van de lopende band die iedereen naar het Witte Licht brengt, het Hiernamaals, komt hij terecht in het Hiervoormaals, waar nieuwe zielen worden klaargestoomd voor hun periode op aard. De zielen krijgen een eigen persoonlijkheid, eigenaardigheden en persoonlijke interesses. Joe wil niets liever dan terugkeren naar aarde om zijn concert mee te maken en besluit samen te werken met te tegendraadse ziel 22, die al eeuwen vastzit in het Hiervoormaals en simpelweg weigert naar aarde af te dalen. Uiteindelijk doen ze dat allebei, maar komt 22 in het lichaam van Joe, terwijl Joe het lichaam van een kat overvalt… Terwijl Joe wanhopig aan 22 probeert te laten zien wat nu toch zo geweldig is aan het leven op aarde, ontdekt hij zelf de antwoorden op enkele van zijn meest belangrijke levensvragen.

Deze bekende Nederlanders spreken de animatiefilm Soul in:

Joe – Kenny B (Engels: Jamie Foxx)
22 – Jacqueline Govaert (Engels: Tina Fey)
Moonwind – Simon Zwiers (Engels: Graham Norton)
Terry – Ryanne van Dorst (Engels: Rachel House)
Counselor Jerry – Glennis Grace (Engels: Alice Braga)
Counselor Jerry – Huub Dikstaal (Engels: Richard Ayoade)
Libba – Joanne Telesford (Engels: Phylicia Rashad)
Dez – Murth Mossel (Engels: Donnell Rawlings)
Curley – Rogier Komproe (Engels: Ahmir “Questlove” Thompson)
Dorothea – Peggy Sandaal (Engels: Angela Bassett)
Connie – Anne Buhre
Melba – Jeannine La Rose
Paul – Ivo Chundro (Engels: Daveed Diggs)
Lulu – Ingrid Simons
Counselor Jerry – Berend Dubbe (Engels: Wes Studi)
Doctor – Meghna Kumar
Counselor Jerry – Kim van Zeben (Engels: Fortune Feimster)
Hedge Fund Manager – Florus van Rooijen
Therapy Cat Lady – Anneke Beukman
Marge – Hilde de Mildt
Counselor Jerry – Naomi Webster (Engels: Zenobia Shrof)
Gerel – Maria Lindes (Engels: June Squibb)
Dancerstar – Jeannine La Rose
Principal Arroyo – Meghna Kumar
Dreamerwind – Cynthia de Graaff
Dorian – Franky Rampen
Basketball Announcer – Hilde de Mildt
Windstar – Thijs van Aken
Miho – Kirsten Fennis
Miali – Elisapie Isaac
Ray Gardner – Murth Mossel


Recensie over Soul

CooleSuggesties topper

Met Soul graaft Disney weer diep in de menselijke ziel. Letterlijk, in dit geval. Over het hiernamaals en het hiervoormaals, karakter en het ontdekken van jouw Doel in het leven. Zware onderwerpen, die op een unieke wijze in beeld worden gebracht. Het verhaal zit vol grappen en leuke knipogen naar andere theorieën en elementen. Vooral de knorrige 22 zorgt voor de komische noot, terwijl Joe juist de serieuze kant van de film belicht. De film is prachtig in beeld gebracht en – ondanks het heavy onderwerp – geschikt voor jong en oud.

Score: 9


Informatie

Titel: Soul
Uitgever: Disney
Tijdsduur: 100 minuten
Genre: animatie.
Kijkwijzer: Geschikt voor alle leeftijden

streaming-banner-disney-plus

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.