Recensie: Soul Calibur 5, Namco Bandai


Soul Calibur 5 blijft, in tegenstelling tot de concurrentie binnen het genre, vasthouden aan driedimensionaal vechten. Waar bekende vechtgameseries als Street Fighter en Mortal Kombat teruggrijpen op de klassieke tweedimensionale vechtarena, waarbij het gevecht vanuit een zijaanzicht plaatsvindt, doet Namco Bandai dat met Soul Calibur niet. In Soul Calibur kunnen gamers driedimensionaal door de vechtarena bewegen om aanvallen te ontwijken of een tactische manoeuvre te maken.

Adembenemende visuals, nieuwe personages en spannende gevechten zorgen voor een vechtspel zoals je dat nooit eerder hebt gezien. Daarbij worden werkelijk alle digitale bronnen die beschikbaar zijn aangesproken, om zo realistisch mogelijke moves en effecten neer te zetten. Dat is vooral leuk bij de online optie, waarbij het mogelijk is je eigen karakter te maken of aan te passen. Erg leuk, en bovendien herkenbaar voor je tegenstanders: je drukt je eigen stempel op het spel, en benadrukt je eigen kracht en speelstijl.

Soulcalibur V gaat in de verhaallijn verder waar het verhaal van Soulcalibur IV gestopt is. Het verhaal van Patroklos, de zoon van Sophitia Alexandra gaat in het nieuwste deel verder. De helden van 17 jaar geleden keren terug samen met nieuwe krijgers in een epische strijd tussen het goed en het kwaad. Naast de oude bekende helden die in het spel opwachting maken heeft Namco speciaal voor Soulcalibur V gekozen voor een partnerschap met Ubisoft. Zo zullen niet alleen de bekende vechters uit eerdere Soulcalibur games in het spel terugkeren, maar is er ook plaats voor Ezio uit de Assassin’s Creed games. Vecht Ezio en maak gebruik van zijn bekende wapens zoals zijn Romeinse zwaard, Stiletto, kruisboog en nog enkele verborgen wapens.

De makers hebben verschillende aanpassingen in het vechtsysteem doorgevoerd om de game nog soepeler en sneller te maken. Zo heb je al na een korte oefening een flinke serie moves onder de knie om het je tegenstander knap lastig te maken. Probeer dat ook, want als je tegentander eenmaal aan de gang is bestaat de kans dat hij niet meer stopt voor je helemaal KO bent… dat is een voor- en een nadeel van deze game: de serie-aanvallen kunnen flink oplopen, zodat je een speler in principe aan één stuk door kunt raken en schaden, tot deze niet meer opstaat. Na flink wat spelen heb je meer dan 35 vechters om uit te kiezen, en je kunt het online en offline altijd tegen andere spelers opnemen om te zien wie er sterker is!

Soul Calibur 5 is een sublieme game, waar je elkaar met wapens te lijf gaat. De vormgeving is uitstekend, mooi, gedetailleerd en sfeervol gedaan, evenals de omgevingen waarin je mag vechten. Hoewel je in dit spel volledig drie-dimensionaal kunt rondlopen is dat lang niet altijd even handig te doen: je vergeet het nogal snel, zeker ook omdat je computergestuurden tegenstanders dat eigenlijk nooit doen. Door krachtige aanvallen te combineren kun je in dit spel duidelijk de overhand krijgen. Steek dus tijd in het oefenen van deze aanvallen in de speciale oefenarena, waarin je zonder effecten kunt inhakken op een computergestuurde tegenstander, of juist kunt oefenen op tegenaanvallen, et cetera. Tijd om je zwaard te scherpen en je wapenkast open te zetten: Soul Calibur wacht op je!

Soul Calibur V, Namco Bandai
PS3, XBOX 360. Leeftijd: vanaf 16 jaar. Prijs: 59,95 euro

Deze game bij: BOL.com

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.


Reacties

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.