logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Maak je eigen bruiswater met de SodaStream frisdrankmaker

Veel mensen draaien met een grote boog om frisdranken heen, en grijpen daarvoor in de plaats naar aanleng-limonadesiropen. De reden daarvoor is verschillend: frisdrank prikt te erg, er zit te veel suiker in, het is slecht voor je tanden… noem maar op! Om alvast een misverstand te voorkomen: het is niet de koolzuur dat slecht is voor de tanden. De slechte stoffen zitten ‘m in de suikers en fruitzuren. Laat je frisdrank staan vanwege het slechte effect van koolzuur, kun je dus weer rustig naar het schap lopen. Of beter nog: probeer de SodaStream frisdrankmaker!

Jouw smaak

Want daarmee sla je een heleboel vliegen in één keer. Ten eerste kun je daarbij helemaal zelf bepalen welke smaak je aan je frisdrank meegeeft. SodaStream heeft een flinke collectie smaken beschikbaar, die je kunt toevoegen aan je frisdrank. Veel daarvan zijn light-producten. Citroen, limoen, een frisse grapefruit en zelfs cola, cassis of appel: genoeg keuze! Of je pakt je eigen limonadesiroop, natuurlijk. Je kunt zelfs het water op smaak brengen met jouw eigen mengsel aan fruit en kruiden, mocht je dat willen. Het grootste voordeel van de SodaStream is echter wel dat je zelf bepaalt hoeveel koolzuur je toevoegt aan je drinken. Wil je heel weinig prik, of juist extreem veel? Hoe langer je de koolzuur in het drinken pompt, des te intenser deze zal zijn. Er is overigens een verschil in de SodaStreamprik en de supermarktfrisdrankprik: waar de supermarktfrisdrank vaak grote bubbels laat zien, zijn de bubbels van de SodaStream kleiner en subtieler.

Zo werkt SodaStream

Het werkt heel eenvoudig. Bij je eerste aanschaf koop je een Sodastram machine (bijvoorbeeld de SodaStream Spirit), een koolzuurcontainer en één of meerdere literflessen. Haal de klep los van de Spirit, en draai de koolzuurcontainer eenvoudig vast in de machine. Die kan geen kant meer op. Klepje weer dicht, en je bent er klaar voor. Bovenop de machine zie je grote knop. Als je daar op drukt, wordt het koolzuur kort losgelaten. Maar zover zijn we nog niet, want die fles zit er nog niet onder!

Aan de fles

Vul de fles met (kraan)water, tot de aangegeven streep. Niet hoger, maar ook zeker niet lager. De fles klik je onder de machine vast. Dat is belangrijk, anders ontsnapt de koolzuur direct. Om je wat te helpen kun je de draaimond kantelen, zodat je er beter bij kunt. Zit de fles vast, dan kun je het water voorzien van koolzuur. Een paar korte pompjes doet het koolzuur in de fles spuiten. Let er op dat je de koolzuur met een pompende beweging toevoegt, dan verdeelt het zich beter.

Smaakmaker

Nadat je fles gevuld is met koolzuurwater kun je de smaak toevoegen. Giet wat van de siroop in de fles, voorzichtig schudden, en je bent helemaal klaar! Wat tips: met koud water heb je het beste resultaat. Zet je fles water dus in de koelkast voor je aan de slag gaat. Je kunt er ook voor kiezen om geen smaken toe te voegen: sprankelend water! Voor een stoere twist: de frisdrank laat zich geweldig mixen met bijvoorbeeld wodka of rum. De stevige flessen zijn NIET vaatwasser bestendig. Spoel ze dus om in normaal afwaswater! De koolzuurcontainers kun je laten hervullen: je ruilt jouw container om, en krijgt er een nieuwe of hervulde voor in de plaats. Een container is goed voor 60 liter, en een refill kost 23,98 euro voor twee containers. Daarmee heb je voor 120 liter genoeg, ofwel het kost je minder dan 20 cent per fles met normale hoeveelheid koolzuur.


Ga direct naar Sodastream op BOL.com.

Recensie over Sodastream

De SodaStream is een prima oplossing om eigen frisdrank te maken, maar houd rekening met de kosten van een refill voor een container en natuurlijk de smaakstoffen. Daarmee maak je heerlijk verfrissend water in een handomdraai. Het milieubewuste aspect is een groot pluspunt, maar het ‘infusen’ van water met het koolzuur is wel even wennen.

Score: 8


Informatie

Sodastream
Adviesprijs: 50 euro.

Op zoek naar coole items voor in de keuken?
Amazon.nl | BOL.com | Blokker | Mediamarkt

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.