Recensie: Social media… voor kids, César Cleijn


Veel kinderen zitten tegenwoordig op internet, met de computer of de laptop, spelcomputer of mobieltje. Zeventig procent van de Nederlandse kinderen van 9 tot 12 jaar heeft een persoonlijke pagina op een netwerksite. Daarmee is Nederland koploper in Europa, zo bleek onlangs uit een onderzoek van de Europese Commissie. In de leeftijd van 13 tot 16 jaar is de score nog hoger: 87 procent.

De openheid van internet heeft onze kijk op privacy veranderd. Mensen gaan tegenwoordig anders om met privégegevens dan de naoorlogse generatie. Dit is goed, maar de vraag is of dit altijd wenselijk is. Vooral voor kinderen vormt het blootgeven van te veel persoonlijke gegevens op het internet een gevaar. Wat eenmaal op het internet staat, is vaak niet meer te verwijderen.
Het is belangrijk dat ouders en opvoeders de mogelijkheden, maar ook de gevaren van internet kennen, zodat ze jongeren kunnen informeren. Wat moet je houding zijn als het gaat om het vrijgeven van jouw privégegevens en die van je kinderen.

Sociale media… voor kids geeft een wonderlijke introductie in de verschillende vormen die sociale media kan aannemen. Denk daarbij niet alleen aan Hyves, Twitter en Facebook, maar ook MSN en sociale games (games waarbij je met meerdere spelers tegelijk bezig bent een bepaald doel te bereiken). Hierdoor wordt ook voor ouders duidelijk dat computers niet zozeer je kinds afzonderen van de wereld: ze kunnen ook een geheel nieuwe openen. Een wereld waar grenzen verdwijnen, tijdverschillen teniet worden gedaan en mensen bepaalde zaken eenvoudig kunnen delen. Het boek vormt overigens een handleiding tot deze verschillende media. In verschillende hoofdstukken, verdeeld over de verschillende sociale media, wordt uitgelegd hoe je een account (lees: gratis lidmaatschap) aanmaakt, hoe je gegevens invult, en hoe je bijvoorbeeld plaatjes en filmpjes kunt delen met mensen binnen je netwerk. Maar dat is natuurlijk niet alles, want er is natuurlijk veel meer te vertellen over dit medium. Er wordt namelijk ook vertelt hoe je het meeste haalt uit het medium, en wat eventuele gevaren zijn, wat de valkuilen zijn en hoe je misbruik van de beschikbaar gestelde gegevens kunt voorkomen.

Dit boek is bedoeld voor kinderen (8 tot 14 jaar) én hun ouders. Je leert de beginselen van populaire sociale media zoals Hyves, Twitter en Facebook en je leert hoe jij als avatar het best door het leven kunt gaan. Kinderen weten zo zonder problemen en zonder moeilijke woorden hoe ze het beste kunnen omgaan met deze mediums, en voor ouders die middels dit boek kunnen lezen wat er nu allemaal mogelijk is op het internet. Het boek beschijft dit alles in duidelijke taal, met veel plaatjes en illustraties., De titels en opsommingen worden weergegeven in een geschreven lettertype, wat wellicht wat rommelig kan overkomen. De zijkanten van iedere pagina zijn voorzien van een kleurrijke rand, zodat je snel het juiste hoofdstuk hebt gevonden.

Sociale media…voor kids, Cesar Cleijn
Van Duuren Media, juli 2011, 160 pagina’s, paperback.
Prijs: 19,95 euro. ISBN: 9789059405011

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Uit deze serie:
Recensie: Fotograferen… voor kids, Van Duuren Media
Recensie: Mindmappen… voor kids, Van Duuren Media

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.