logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Snergenland, E.A. Wyke-Smith

snergenlandIedereen haalt zijn inspiratie wel ergens vandaan, bijna geen een idee is echt origineel. Dat blijkt ook wel weer uit de komst van het boek Snergenland. Het is bijna honderd jaar geleden geschreven, en inspireerde Tolkien tot het schrijven van zijn boek De Hobbit, wat weer aan de voet stond van In de Ban van de Ring. Snergenland is echter wel anders dan de boeken van Tolkien. Het is een cynische blik op de maatschappij van die tijd, en in dat opzicht ook wel weer interessant en leerzaam. In Snergenland heeft de intellectuele juf Watkyns een nobel plan bedacht. Ze ontvoert ‘ongewenste’ kinderen en neemt ze mee naar een soort Walhalla voor kinderen, een kolonie waar kinderen lekker onbezorgd kunnen leven. Natuurlijk krijgen ze daar ook taakjes en klusjes te doen. Het bijzondere is dat er niemand in die kolonie kan komen, aangezien het na een onbegaanbaar gebied ligt. In de buurt wonen ook de Snergen (niet veel groter dan een gemiddelde tafel, en echte levensgenieters), vriendelijke kaneelberen en Hollandse zeevaarders die eeuwen geleden ooit schipbreuk hebben geleden. Op zoek naar avontuur lopen de kinderen Joe en Sylvia weg uit de kolonie. Onderweg komen ze de goedaardige maar niet zo snuggere Snerg Gorbo tegen. Terwijl het trio in allerlei avonturen verzeild raakt, zetten juf Watkyns, de Snergen en de Hollanders een reddingsactie op touw. Maar komen ze wel op tijd? Dat lees je allemaal in het boek Snergenland. Zoals gezegd is het een boek dat al bijna honderd jaar oud is. Een tijd waarin gedacht werd dat vrouwen dom en minderwaardig aan mannen waren, waar kinderen gewoon mishandeld mochten worden en waarin verwacht werd dat je keihard werkte. In dit boek wordt dus het tegendeel bewezen: vrouwen doen alles en regelen alles, kinderen worden met respect behandeld. Echter: ook beren blijken aardig en lief te zijn.. is het hele boek een grote bron van sarcasme? Of is het juist bedoeld om mensen aan het denken te zetten? We zullen het nooit echt weten natuurlijk. Zeker is wel dat de Snergen een raar volkje is! Snergenland is wat bijzonder vertaald. De hoofdstukken zijn kort en krachtig, met een onderverdeling in subkoppen, die duidelijk maken wat je gaat lezen. In de vertaling is regelmatig oubollig taalgebruik gebezigd, en dat is erg jammer. Logisch dat er bepaalde elementen in zitten die in het tijdsbeeld van begin twintigste eeuw geplaatst zijn, maar het taalgebruik is wat oud: lange zinnen, veel komma’s en woorden die niet meer in gebruik zijn.

Informatie

Snergenland, E.A. Wyke-Smith
Illustrator: Sylvia Weve Uitgeverij Moon, 224 pagina’s, gebondem. Prijs: 15,95 euro. Leeftijd: vanaf 8 jaar. ISBN: 9789048819607

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.