logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Smeris, Seizoen 1


De Nederlandstalige misdaadserie Smeris was een groot succes. De politieserie, waarin Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven de hoofdrol spelen, speelt zich af in Tilburg. Een setting waarin vooral het accent van Jeroen natuurlijk helemaal tot zijn recht komt! De serie is hard, snel, spannend, en heeft eigenlijk vanaf de eerste aflevering al genoeg diepgang om je aan de buis gekluisterd te houden. En die diepgang wordt alleen maar groter, naarmate het verhaal vordert. Want dat moet wel gezegd: het is een echte, onvervalste serie. Geen serie losse afleveringen, die je zonder al te veel problemen los van elkaar kunt zien, doorspekt met een rode draad, maar een échte serie, waarbij je iedere aflevering moet zien om het verhaal te kunnen volgen. Jeroen van Koningsbrugge speelt Theo Kamp. Hij is de beste rechercheur moordzaken van Tilburg, maar ook meest onstuimige. Hij wil dingen zo snel mogelijk opgelost hebben, en vind een intimiderende handelswijze prima werken. Hij treed dan ook regelmatig buiten het boekje om zijn doel te bereiken. Als hij voor de zoveelste keer te ver gaat in het onderzoek naar topcrimineel Freddy van Nuenen (Patrick Stoof), wordt hij van de zaak gehaald. Als straf wordt Theo gedegradeerd naar het hennepteam.  In dit team mag hij zich voorlopig even rustig houden onder toezicht van zijn nieuwe partner Willem Niessen, gespeeld door Dennis van de Ven. Hij doet alles volgens de regeltjes, het is een echte bureaucraat. Hij gaat wel het veld in, maar dan met een strakke planning. Het zijn eerder operaties dan invallen. Theo is niet van plan zijn onderzoek op te geven, maar lukt het hem om vanuit deze achterstandspositie en met Willem als waakhond, Freddy van Nuenen alsnog te pakken en zo zijn oude baan weer terug te krijgen?

Naast dat onderzoek spelen nog heel veel langere en kortere verhaallijnen. Zo is de vrouw van Willem al een jaar uit beeld, en komt plots weer bij hem terug, tot grote vreugde van zijn vrouw. Je ontdekt dat Theo van vrouw naar vrouw kruipt, maar eigenlijk ook nog gebonden is aan een vrouw. Tussen alle scènes door luister je mee met telefoongesprekken tussen de topcriminelen die de touwtjes in handen proberen te krijgen – en te houden – terwijl onze twee rechercheurs alle puzzels proberen op te lossen. Op basis van de prachtige kijkcijfers en positieve reacties komt er een tweede seizoen waarvan de opnames in augustus starten. Seizoen 2 is vanaf maart 2015 op televisie te zien. Maar begin vooral bij het eerste seizoen!

Smeris, Just Film
Tijdsduur: 500 minuten, Avonturenfilm. Verkrijgbaar op: DVD (ca. 20 euro)

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.