logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Smart Car, Smart Games

Maak met de 4 blokken een auto, zodat de plaats van de kleuren en de ogen overeenkomt met de opdracht. 48 opdrachten. Smart Car is een spel dat de allerjongsten al zonder problemen uit de voeten kunnen. Het eenvoudige en vooral kleurrijke autootje bestaat uit vier gekleurde blokken. Op ieder oog staat ergens een oog of een stuk van de mond getekend. Aan de hand van een instructieboekje, dat uit verschillende niveau’s en een duidelijke opbouw bestaat, kunnen kinderen spelenderwijs hun creativiteit, ruimtelijk inzicht en oplossend vermogen ontwikkelen. In het meegeleverde boekje staan maar liefst 48 opdrachten: er zijn natuurlijk nog meer manieren op het autootje weer in elkaar te zetten, maar als ze alle 48 al onder de knie hebben, zullen ze de smaak goed te pakken hebben en zeker opnieuw willen beginnen met het boekje.

Het spreekt voor zich dat kinderen eerst even onder begeleiding moeten beginnen. Het is zeker voor eerste spelers niet eenvoudig om het principe door te hebben van de blokjes: soms moet je ze draaien of omkeren om het gewenste deel tevoorschijn te krijgen – of juist te verbergen! Je wil natuurlijk geen oogje op de zijkant van de auto, of een mond op het dak… gelukkig hebben kinderen al snel door dat ze direct het resultaat zien, en gaan ze zichzelf doelgericht verbeteren. Hoewel het principe eenvoudig is, blijkt het spel nog lastig genoeg te zijn voor oudere kinderen: reken dus op een ‘houdbaarheid’ of een ‘bruikbaarheid’ van het spel tot een jaar of negen. Zeker als kinderen nog niet zo’n sterk ruimtelijk inzicht hebben ontwikkeld zullen ze er een leuke uitdaging aan hebben, maar daarnaast blijkt het gewoon een leuke en verslavende puzzel te zijn, waar je, zodra je deze hebt opgelost, nog leuk mee kunt spelen ook!

Smart Car
Smart Games. Leeftijd: vanaf 3 jaar. Prijs: 24,95 euro

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.