logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Smappee, de slimme energiemeter


smappee communicatie

We leven in een heel welvarend land. Dat is natuurlijk geweldig, en iedereen omringt zich het liefst met de coolste gadgets, trendy hulpjes en handige accessoires. Als er maar een stekker aan zit, lijken veel mensen te denken. Eerlijk is eerlijk: ik ben ook een redelijke gadgetfreak. Ik loop niet iedere trend achterna, en gebruik apparaten ook echt op voor ik ze vervang. En ja, daarbij droom ik soms ook van de allernieuwste televisie, een nieuwe keukenmachine, de nieuwste smartphone of die super-de-luxe camera.

Maar: ik probeer zo veel mogelijk rekening te houden met het milieu. Dus gaan alle adapters uit het stopcontact als ik ze niet gebruik, gaat onze hele televisiehoek ook écht uit als de televisie aanstaat (want: waarom moeten de dvd-speler, de Wii en de PS3 stand-by blijven staan als er toch geen gebruik van wordt gemaakt) en hebben we in een aantal lampen in huis een spaarlamp of sinds kort een led-lamp. Alle beetjes helpen, nietwaar?

Om nog meer controle te krijgen over het energieverbruik in huis was ik erg benieuwd naar de smappee. Een klein kastje, dat alle energieverbruik in huis bijhoudt. Maar dan ook écht al het energieverbruik. Per apparaat! Het komt er in het kort op neer dat je de smappee installeert in de meterkast. Dat werkt heel eenvoudig: als het mij lukt, zal het iedereen lukken. Het is een kwestie van de handleiding stap voor stap volgen, en dan komt alles goed. Klinkt gevaarlijk, maar dat valt heel erg mee. Wel even de hoofdschakelaar van je meterkast omzetten om alle stroom uit te schakelen, voor de veiligheid, maar je hoeft geen kabels door te knippen, los te halen of vast te schroeven. Alles blijft netjes op zijn plek, je hoeft enkel 1 of 3 clipjes (afhankelijk van het soort meterkast) om de hoofdkabel heen te klikken. Een extra jasje te geven, zogezegd.

smappee kabeltje

Nadat je de smappee hebt aangesloten (je klikt een klemmetje om de hoofddraad in je meterkast) gaat de smappee meten. Dat doet de smappee middels het klemmetje om de hoofdkabel. Ieder apparaat werkt namelijk op wisselstroom (AC). Ze onttrekken in een bepaald patroon stroom uit het elektriciteitsnet. De klem meet die patronen, en weet niet alleen in welk patroon energie wordt verbruikt, maar ook hoeveel. Dan heb je twee vliegen in één klap. Dat energiepatroon kan, als een soort vingerafdruk, gebruikt worden om een apparaat te identificeren. Daaraan kan het stroomverbruik gekoppeld worden. En zo weet je bijvoorbeeld op welke momenten je diepvries aanspringt om even bij de koelen, en hoeveel energie dat kort. Of wanneer de waterkoker wordt gebruikt, en hoe schrikbarend veel energie dát kost!

En zo leert de smappee na verloop van tijd zo’n beetje alle apparaten in huis kennen. De televisie, de dvd-speler, de lampen door het huis, ga zo maar door. Via een app of de smappee-website kun je alles in de gaten houden, en zie je precies hoeveel energie er verbruikt wordt op dat moment, maar ook kun je aflezen welke apparaten op welke tijdstippen aan- of uitgezet zijn. Je hebt dus maar één energiemeter nodig om alle apparaten in huis in de gaten te houden! Zo weet je precies hoeveel energie verbruikt wordt door de wasmachine, de droger, de lampen en alles waar eens stekker aan zit.

Let wel: de smappee moet alle apparaten leren kennen. Dat kost jou wat tijd en energie. De smappee gaat wel alle handtekeningen herkennen, maar weet niet welke apparaten daar bij horen. Dan zie je dus ‘Apparaat 10 is aangezet’ of ‘Apparaat 10 is uitgezet’, zonder dat je weet wélk apparaat. Apparaat 10 een duidelijke naam en aanduiding geven kan dus handig zijn. Dat kan op een paar manieren:

– Je kunt smappee via de app een seintje laten geven wanneer ‘apparaat 10’ wordt aan- of uitgezet. Daardoor weet je welk apparaat het is, en kun je het hernoemen.

– Je kunt alle apparaten aanleren. Dat werkt erg makkelijk: je gaat naar de speciale leermodus van de app. Er wordt dan gevraagd om een apparaat aan te zetten. De smappee herkent het verschil in stroomverbruik, en zoekt de vingerafdruk op. Dan zet je ‘m uit, en herhaal je die stappen. Dan weet de energiemeter meteen waar hij op moet letten. Is er een onbekend apparaat met diezelfde vingerafdruk, dan kun je die twee samenvoegen tot één apparaat.

– Via het beginscherm. Het hoofdscherm bestaat uit een paar bollen, waarin het sluimerverbruik, het actuele verbruik en de opbrengt van zonne-energie staat vermeld. Wordt er een apparaat aan- of uitgezet, dan wordt dat herkend en getoond. Boven de bollen komt te staan welk apparaat er wordt in- of uitgeschakeld, en hoeveel energie dat scheelt. Dat is een intensieve manier van controleren, maar ook wel een makkelijke als je denkt te weten om welk apparaat het gaat.

De smappee houdt je dus heel precies op de hoogte van alle veranderingen en schommelingen in je energiehuishouding. Naast de actuele status kun je ook een algemeen overzicht oproepen van het energieverbruik per dag, week, maand. Daarnaast kun je per apparaat het verbruik oproepen en de frequentie en de gebruiksduur bekijken. Jammer genoeg kun je nog niet bekijken welke apparaten energie verbruiken op dat moment. Er staat bij ons bijvoorbeeld voor 60 watt aan sluimerverbruik op het schema, maar door welke apparaten dat precies komt? Ook het actuele gebruik is niet in een overzichtje te zien. Dat zou wel een heel coole uitbreiding zijn! Gelukkig wordt er nog volop gewerkt aan de smappee, en kan dit volledige apparaat alleen nog maar beter worden.

Smappee
Prijs: 199 euro, inclusief een op afstand de bedienen ‘comfort plug’, waarmee je een apparaat kunt in- of uitschakelen.

Dit product bij: smappee website

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.