Recensie: Sluban als alternatief voor LEGO

In deze dure maanden wordt altijd pijnlijk duidelijk wat de prijs van speelgoed nu precies is. En natuurlijk zijn de bekendste merken het duurst. De vraag is echter: zijn ze het wel waard? En zijn er geen alternatieven, die wat gunstiger geprijsd zijn? Voor LEGO ontdekten we het merk Sluban. Een merk van Nederlandse bodem, nog wel!

Bij het zien en openen van de dozen is het bijna onmogelijk om niet onder de indruk te zijn. De dozen zijn schitterend vormgegeven, waarbij de grotere dozen bovendien gebruikmaken van veel beeldende elementen en een displayvak voor enkele kenmerkende items (zoals de poppetjes) die in de doos zitten. Zo ziet een set er wel écht aantrekkelijk uit! Wij mochten een aantal uiteenlopende pakketten testen, en bij iedere doos waren we echt onder de indruk van deze presentatie: zelfs mijn jongens waren enthousiast over een Girls Dream-doos, maar de eer van het bouwen ging toch echt naar een meisje!

In de dozen zit een uitgebreide omschrijving met stapsgewijze instructies. Bij iedere stap staat in de hoek welke steentjes nodig zijn, hoewel het soms even zoeken is waar je er mee heen moet. Ingewikkeldere samenstellingen worden toegelicht in een apart kadertje. Dankzij de duidelijke tekeningen is het bouwen van de objecten geen enkel probleem. Wel viel ons hier het verschil met het eerdergenoemde merk op: bij deze Slubandozen was de bevestiging niet altijd even solide. Waar de steentjes zich bij Lego meestal wat stevig laten bevestigen gaat het bij Sluban een stuk soepeler. Fijn bij het opbouwen, maar wel met als opmerking (of tip, zo je wilt) dat de bouwstenen wel goed aangedrukt moeten worden. Absoluut geen probleem, de bouwwerken zien er alleen maar stoerder en mooier door uit, maar het was wel even wennen!

De bouwwerken zelf zijn echt stoer. Sluban maakt gebruik van een flink aantal basisstenen, waar de leukste creaties van worden gemaakt. Hierdoor ziet niet alles er even glad afgewerkt uit, maar dat geeft ook helemaal niets: het biedt juist oneindig veel mogelijkheden om te combineren, uitbouwen en uitbreiden! Daarbij is duidelijk dat er goed is nagedacht over kleine details, die een set net dat extra’s geven. Bovendien zijn er een flink aantal unieke series, zoals de sets uit het leger (Land Forces, Air Forces of de Navy) zodat je lekker stoere gevechten kunt houden. Deze zijn mooi vormgegeven, waarbij met name de gezichtsuitdrukkingen op de poppetjes opvallen. De poppetjes bewegen bovendien soepel, zodat ze makkelijk in iedere houding te zetten zijn. De gladde, metaalachtige afwerking van de voertuigen wordt gedaan door kleine gladde blokjes te bevestigen op de noppen. En natuurlijk worden de sets geleverd met de nodige wapens, want een leger zonder schieten kan natuurlijk niet! We hadden wel even wat strubbelingen met het plaatsen vand e banden om de wielen, maar zodra deze zaten reden de voertuigen als geen ander.De set heeft leuk uitgedachte details en bewegende delen, zodat je een mooi dynamisch spel kunt hebben.

Maar niet alleen het leger is aanwezig in het assortiment van Sluban: ook het normale leven gaat natuurlijk gewoon door. Uit de serie City Scene, waarmee je een hele stad kunt opbouwen, hebben we het politiebureau eens nader bekeken. Geleverd met een helikopter, politiewagen en motor zijn deze gerechtsdienaren van alle markten tuis. Bovendien zijn er een aantal extra politieagenten meegeleverd, die het politiebureau kunnen bemannen. De handige toren biedt daarbij genoeg ruimte om lekker te spelen. Naast politie is er natuurlijk ook een brandweer, ziekenhuis, postbezorgers, garages, en nog veel meer in deze serie.

Voor meiden is speciaal de Girls Dream-serie. Niet dat de andere series niet aantrekkelijk kunnen zijn, er is bijvoorbeeld ook een Star Dream-serie, maar deze is wel heel erg roze en sprookjesachtig: speciaal voor meiden dus. In de serie zitten een aantal prinsessenkastelen en -paleizen, een prinsessenkamerinrichting, koetsen, en natuurlijk een gewoon romantisch huis en restaurant. Goed voor uren speelplezier, waarschijnlijk ook zonder problemen voor jongens, mits de roze kleur ze niet al te veel afschrikt. Het romantische restaurant bijvoorbeeld is ontzettend leuk vormgegeven, met vele details en stickers die de anders toch saaie stenen een geheel eigen uiterlijk geven. Zo worden witte stenen omgetoverd tot grote keien en lopen de poppetjes met grote glimlachen door het restaurant.

Dankzij deze unieke sets, die een geheel eigen stempel zetten op de speelwereld van Sluban, weet het merk een goede plek te veroveren. En als je dan ook nog meeneemt dat je het kunt compbineren met andere merken, is er vrij weinig reden om je verzameling niet uit te breiden met deze uitgesproken sets voor nog meer speelplezier!

Sluban speelsets
Leeftijd: vanaf 5 jaar
Prijs: vanaf 1,69 euro

Verkrijgbaar bij diverse verkooppunten. Deze vind je op www.sluban.nl

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

 1. A van Weenen avatar
  A van Weenen

  Heb een vliegdekschip gekregen. Leek me een leuke ervaring om deze te bouwen. Nou leuk is anders. Constant braken er stukken af, net zolang totdat ik het bij de schroothoop gooide. Rotzooi en nog eens rotzooi . Alexander

 2. Sabine avatar
  Sabine

  Ik begrijp deze reviews niet, wat een troep zeg, weinig blijft goed zitten, alles valt aan alle kanten continue uit elkaar. Ontwerpfouten (gladde stukjes die beter een ‘dopje’ hadden kunnen hebben om de constructie steviger te maken en omdat er toch een steentje met opening daarvoor boven zit. Uiteindeijk de boel met veel moeite gelijmd om mijn zoon nog iets van speelplezier te gunnen van zijn verjaardagscadeau (een race auto). Het heeft hier voor veel teleurstelling en frustratie gezorgd. Wij hebben driedubbel meer plezier van lego. Liever minder lego maar goed werkend dan heel veel van sluban.

 3. frankvdvelden avatar
  frankvdvelden

  Sluban, leuk alternatief voor het bekende merk!

  mvg

  Playbricks

 4. Marlisa avatar

  Hier ook sluban ontvangen van sinterklaas, en enthousiast met dochter het prinsessenkasteel gebouwd. Moet wel zeggen, dat bepaalde deeltjes, vooral met bochten erin, zelfs na wikken en drukken niet past. De spanning is soms te groot, waardoor er andere deeltjes weer vanaf knallen. Ook de poppetjes zijn duidelijk van een andere kwaliteit. De hoedjes passen niet goed, en de armpjes vallen er wel heel snel vanaf. Maargoed, het is natuurlijk ook een stuk goedkoper.
  van de week even kijken hoe de combi met echte lego is. Iemand al ervaring mee?

 5. Daniel Cox avatar
  Daniel Cox

  Mooie recensie welke aansluit bij onze eigen ervaringen.

  Ook de treinen serie van Sluban spreekt tot de verbeelding.

  Gr.

  Het Slugo.nl team

  1. Barrie avatar
   Barrie

   Kwalitatief duidelijk niet hetzelfde als Lego,
   Sluban verkleurd en vervormd naar verloop van tijd en het past minder goed.
   Lego is zijn meerprijs meer dan waard.

   1. Dennis avatar

    Hallo Barrie, bedankt voor je reactie! Ik heb hem inderdaad niet getest op de lange duur, maar bedankt voor het delen van je ervaringen!

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.