logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Slow Food, Carlo Petrini


slow-food

Je hebt veel verschillende kookstijlen: vleeseters, vegetariërs, smoothie-eters, salade-eters, en mensen die houden van slow food. Slow food, voor wie deze stroming nog niet zo goed kent, is eigenlijk een tegenhanger voor fast food. Dat betekent niet dat slow food betekent dat je uren in de keuken staat, in tegendeel zelfs. Aanhangers van slow food zijn juist tegen het snelle, ongeïnteresseerde consumptiegedrag van fast-foodlovers. Niet meer altijd, overal, maar bewust omgaan met je eten. Nieuwe smaken leren kennen, experimenteren, maar ook gebruiken wat er in je natuurlijke omgeving voorkomt, en wanneer die middelen beschikbaar zijn.

Van eigen bodem

Dit boek van Carlo Petrini, Slow Food, bevat geen recepten. Helemaal geen. Slow Food is geschreven door de oprichter van de hele stroming. Carlo Petrini stond namelijk aan de bakermat van deze Italiaanse culinaire stroming. Slow food gaat niet over globalisering en het wegvallen van grenzen. Het gaat om eten wat er in jouw land verbouwd wordt, op een natuurlijke manier geoogst en geplant. Geen import, geen lange reizen voor perziken, maar fruit dat uit onze regio komt. Vers van het land, het liefst op een ecologische manier verbouwd. Liefde voor het eten betekent ook liefde boor het milieu. En waarom zou je dan je eten met vrachtwagens en schepen vanuit een ver land laten komen? Die vreemde smaken kun je natuurlijk net zo goed proeven als je naar dat land gaat. Daar smaakt het toch een stuk lekkerder. Waarom? Omdat het daar wél direct van het land komt!

Lekker eten en milieu

Uit het boek Slow Food blijkt hoe zeer Carlo Petrini bezig is met lekker eten en het milieu. De tekst is niet altijd even soepel leesbaar, het is en blijft toch een betoog voor zijn standpunt, maar dat hij een standpunt heeft is zonder meer duidelijk. En een goed punt. Het boek is duidelijk opgedeeld en heeft een mooie opbouw, dat zelfs de grootste tegenstanders kan overhalen tot het aanhangen van de stroming Slow Food. En eigenlijk is het niet eens zo heel erg moeilijk. De grootste moeite zul je hebben om de verleidingen te weerstaan die je in de verschillende winkels tegenkomt om alle buitenlandse smaken te proeven en te proberen.

Slow food, Carlo Petrini
Fontaine uitgevers, 192 pagina’s, hardcover.
Prijs: 19,95 euro. ISBN: 9789059566132


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.