logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Skyland: Eilanden in de wind, David Carlyle

Lorenzo is een jonge onderzoeker. Samen met zijn vader slooft hij zich uit temidden van levenloze, verwrongen bomen, in een race tegen de tijd op zoek naar het kostbaarste goed dat er is: water. In de nieuwe wereld zijn de watervoorraden namelijk zo goed als op. Meren, rivieren en oceanen bestaan niet meer. Valerie is zestien jaar oud. Ze behoort tot de kaste van de seijin, een superieur menselijk ras dat in staat is om de krachten die de dingen samenhouden op te roepen en het bestaan van Skyland naar hun hand te zetten. Maar haar leven aan het instituut van Nieuw Oxford is hard en gevoelloos. Ze weet nog niet dat alles op het punt staat te veranderen. Ze weet niet dat haar verhaal en dat van Lorenzo in elkaar verstrengeld zullen worden, en in de war gestuurd door het terugvinden van een uiterst kostbaar geheugenfragment uit het verleden: het dossier Carlyle, de sleutel om de geheimen van Skyland te ontcijferen.Het jaar 2078. In een basis die uitgegraven is in de IJslandse ondergrond is de jonge professor Lily Carlyle bezig met een experiment dat bedoeld is om het uitzicht van onze planeet voorgoed te veranderen. Het jaar 2251 van het nieuwe tijdperk. In een wereld die bestaat uit fragmenten aarde die in het luchtledige hangen, verandert de strijd van twee jongeren om te overleven in een onvergetelijk avontuur.

Skyland zal bij de meesten wel bekend zijn als de oorspronkelijk Franstalige tekenfilmserie (computeranimaties) die een flinke tijd terug te zien was op Nickelodeon. De wereld waarin deze animatieserie zich afspeelde was gelijk aan deze, de karakters ook, maar natuurlijk zijn er veel verschillen aan te wijzen. Dit boek, dat al geruime tijd bestaat maar nu ook in het Nederlands te lezen is, stond aan de voet van de tekenfilmserie. Het is een erg spannend en onderhoudend boek, waar je wel even in moet komen. Het boek start namelijk iets traag, en je moet bovendien ook doorhebben in welke situaties de verschillende hoofdpersonen zich bevinden en hoe de onderlinge verhoudingen liggen. Dan weet je namelijk ook dat de sejin Valerie in hun samenleving de absolute meerdere is van de jinsei Lorenzo, die in hun maatschappij gezien worden als voetvolk, bedienden, minderwaardige mensachtigen die niets kunnen of weten en de machtige sejin moeten gehoorzamen in alles. Hierin ontdekken zowel Valerie als Lorenzo dat er meer achter zit, achter dit hele ‘probleem’ dat bestaat uit zowel het ontbreken van water als het slechts beschikken over onherbergzaam land, waar niets kan of wil groeien (ook door het gebrek aan water, uiteraard). Beiden blijken ze over vaardigheden te beschikken die elkaar prima aanvullen, en besluiten samen te werken en zich te binden met de ‘piraten’, een rebels gezelschap dat probeert de waarheid te achterhalen en een halt toe te roepen aan al het kwade dat zich voordoet in de wereld. Het boek springt in het begin echter nog van de situatie van Lorenzo naar die van Valerie, en ook terug in de tijd, naar het verhaal van Lily, die een zeer belangrijke schakel is in het hele verhaal. Let dus goed op de tijden waarin alles zich afspeelt, en zodra je dit weet: let dan ook op de genuanceerde verschillen die je tegenkomt. Je zult ontdekken dat het boek prima in elkaar steekt, en dat er goed is nagedacht over de evolutie van de samenleving in een jaar of 200 onder deze omstandigheden. Een spannend boek, vol intriges, een flinke dosis fantasy maar vooral veel mysteries en spannende situaties!

Skyland: Eilanden in de wind, David Carlyle
Bakermat, april 2011, 284 pagina’s, hardcover.
Prijs: 17,95 euro. Leeftijd: vanaf 13 jaar. ISBN: 9789054616856


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.