logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Sinterklaas zonder baard, Sanne de Bakker

Sinterklaas zonder baard is een origineel en grappig prentenboek over Sinterklaas die ineens ook een beetje onzeker blijkt te zijn. Terwijl hij op het Spaanse strand zit bedenkt hij ineens: die baard moet eraf! Ondanks het vele tegensputteren van zijn pieten is Sinterklaas vastberaden: die baard zal en moet verdwijnen. Hij draagt Knippiet op om hem te scheren. En dat is niet alles, want ook zijn lange haar moet er aan geloven – korte, grijze stekels worden het! Sinterklaas zonder baard ziet er maar raar uit.

De pieten krijgen het nu toch wel heel benauwd in Sinterklaas zonder baard. Zullen de kinderen hem nog wel herkennen, zo zonder zijn baard en lange haren? Maar de Sint is er nog niet klaar mee. Hij wil nog wat veranderingen doorvoeren. Die tabberd en zijn mijter, zijn oude, vertrouwde staf… alles moet weg! Een spijkerbroek en een lekker zittende trui, dat zal het moeten worden. En dat wordt het dan ook.

Maar de kinderen en de volwassenen in Nederland, die kunnen er maar niet aan wennen. Ze geloven niet dat Sinterklaas echt Sinterklaas is – ze herkennen hem niet meer! Dan ontdekken de Pieten langzaam maar zeker hoe de vork in de steel zit: Sinterklaas heeft een brief gekregen van een bang jongetje, dat in kinderlijk Nederlands vertelt dat hij band is van Sinterklaas, en dat hij vooral bang is vanwege die lange baard. Dát was dus de reden! Maar na lang twijfelen en dubben komt Sinterklaas er achter dat het jongetje inmiddels een jaartje ouder is geworden, en daarmee ook stoerder. Snel besluiten ze om het probleem op te lossen, om zo toch nog alle kinderen een leuke Sinterklaas te geven.

Sinterklaas zonder baard is een super leuk, grappig én origineel prentenboek met Sinterklaas en zijn pieten in de hoofdrol. De prenten van Mark Janssen zorgen ervoor dat het verhaal helemaal tot leven komt en dat is natuurlijk altijd leuk. De illustraties zijn cartoonesk en erg sfeervol door een mooi licht-schaduwgebruik. Het verhaal zelf is vlot geschreven met een duidelijke letter op een witte achtergrond. Zeker geschikt voor jonge kinderen: wat maakt Sinterklaas tot Sinterklaas? Zijn baard en kleren, of juist zijn persoonlijkheid?

Informatie

Sinterklaas zonder baard, Sanne de Bakker

Illustrator: Mark Janssen
Kluitman, 32 pagina’s, hardcover.
Prijs: 12,50 euro. Leeftijd: vanaf 4 jaar. ISBN: 9789020682472


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.