logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Siggi en de vikingen: De vloek van Freya, Elisabeth Mollema

siggi en de vikingen wraak van greyaIn de tijd van de Vikingen waren mensen ongelofelijk gelovig. Ze hadden voor ieder wissewasje wel een god. En ze geloofden dat die ook ontzettend veel macht hadden over de mensen en de natuur om hen heen. Soms komt het ook akelig dicht in de buurt van de waarheid, zo ontdekken we op het eiland van de Viking Siggi. Zijn eiland wordt geplaatst door de vloek van Freya.

Vloeken

De vloek van Freya houdt in dat de Vikingen het eiland niet kunnen verlaten. Proberen ze dat wel, dan steekt er een enorme storm op die het varen onmogelijk maakt. Schepen stranden en de inzittenden worden in het water gekieperd. En waarom die vloek er is? Niemand die het weet. Totdat Siggi zich langzaam maar zeker begint te interesseren voor runen: de leestekens van de Vikingen, die ze gebruiken als letters. Weinig mensen op het eiland kunnen lezen en schrijven – waarom zouden ze ook, als ze niemand kunnen bereiken? Doordat Siggi zich voor de runen begint te interesseren, leert hij langzaam dat er ergens een fout is gemaakt op magische runen. Freya was daardoor zo boos geworden dat ze een vloek op het eiland heeft gelegd. Maar waar is die fout?

Speurtocht

Siggi is vastberaden om de Vloek van Freya op te lossen. Hij stort zich helemaal in de runen, maar wordt daarbij niet echt gesteund door zijn vrienden. Die zijn veel drukker met hun normale Viking-dingen. Tot overmaat van ramp komen er ook nog twee drenkelingen op het eiland aan, die door de oom van Siggi tot slaaf worden gemaakt. De twee mannen weten trouwens niet wie ze zijn, of waar ze vandaan komen. Wat ze wel weten is dit: ze willen van het eiland af!

Absurd

Siggie en de Vikingen – de Vloek van Freya is een absurd boek over de Vikingen. Sommige dingen worden heel netjes omschreven, maar genoeg elementen zijn te bizar voor woorden. Zoals de stoeipartijen tussen oom Knut en tante Ursula. Bizar! Ook de twee slaven worden niet echt aardig behandeld (maar ja: het zijn slaven). Het is een beetje een raar boek met bizarre grappen. De illustraties passen daar ook wel bij. Het lijken vluchtige krabbels, waar wel iets meer aandacht had kunnen krijgen. Vooral de armen en benen zijn dan weer rare stokjes, dan weer bobbelige ledematen. Jammer!

Conclusie over Siggi en de Vikingen – De vloek van Freya

Siggi en de Vikingen zorgen in De vloek van Freya voor absurde avonturen en rare grapjes. De humor is een tikje vreemd en soms wat plat. Het avontuur van Siggi om de vloek op te heffen is wel spannend, maar de vele avonturen er omheen leiden een beetje af. Daarnaast is het taalgebruik niet echt toegankelijk – er staan lastige woorden in, die voor de doelgroep vaak onbekend zijn. De illustraties hadden wat mij betreft meer aandacht mogen krijgen. Door: Score: Siggi en de Vikingen – De vloek van Freya krijgt 3 van de 5 punten.

Informatie

Siggi en de Vikingen – De vloek van Freya,
Illustrator: Eliane Gerrits uitgeverij Moon, 248 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 8 jaar. ISBN: 9789048838219. Prijs: 14.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.