Recensie: Shift 2 unleashed, PS3


Uit de reeks Need for Speed is een nieuwe racegame ontstaan: Shift. Een realistischere racer dan de Need for Speed-reeks werd beloofd, maar de vraag is of ze de spanning en adrenaline-kicks van deze serie kunnen koppelen aan een realistische race-beleving, zoals we die gewend zijn van bijvoorbeeld Gran Turismo.

Het doel van het spel? Nummer 1 worden natuurlijk! En wel in de GT1-klasse. Hiervoor moet je onderaan beginnen, zoals het hoort. Door te racen (en deze races te wonnen) speel je nieuwe evenementen vrij, zodat je hoger kan klimmen. Het leuke aan deze game is, dat je een auto kunt kopen en helemaal kunt tunen om het beste racemonster ooit te maken: of tenminste, een racewagen die aan jouw wensen en eisen voldoet. Let wel op, want verbeter je er te veel aan, dan verandert ook de klasse van je auto. Hierdoor kan het zo maar zijn dat je niet meer mee mag doen aan een bepaald evenement, omdat je auto te krachtig is geworden. Zo blijven de races gelukkig wel eerlijk. Ben je bang dat je snel door je geld heen bent op die manier, omdat je dan een nieuwe auto moet kopen? Neen, gelukkig kun je er ook voor kiezen om bepaalde upgrades uit te schakelen, om zo in een lagere klasse mee te mogen racen.

Hoe kun je dit voor elkaar krijgen? Nou, na iedere race levert je weer geld op. Ook al eindig je als laatste. Zo bouw je al snel een flinke bankrekening op, zodat je betere prestaties neer kunt zetten. Maar dat is niet alles. Met iedere race speel je ook Experience Points vrij. Hoe beter je racet, hoe meer XP je krijgt. Ook voor bepaalde handelingen krijg je punten, zoals het blijven op de optimale racebaan, het goed doorrijden van bochten, etc. Door deze XP speel je dingen vrij, zoals nieuwe auto’s en accessoires die je kunt kopen, maar kun je ook geld krijgen.

Het racen zelf is een geheel unieke ervaring. Waarom? Ten eerste omdat het nog steeds de look and feel heeft van NFS. Je kunt kiezen uit een aantal verschillende camera-standpunten, zoals achter het stuur, vanuit de helm, of zwevend boven de auto. De camera kijkt netjes mee de bocht in, zodat je duidelijk ziet waar je heem moet rijden. Dat is wel prettig. Jammer genoeg is het sturen hierin wat lastig: de wegligging is niet altijd optimaal. Cool voor wat drift-acties (en meer XP), maar niet zo handig voor het goed uitrijden van de bochten. Hiervoor moet je flink afremmen, iets waar je concurrenten niet zo veel last van schijnen te hebben. Bereidt je dus voor op intense en pittige races!

In het spel kun je veel elementen in-of uitschakelen. Zo krijg je schade aan je auto, maar kun je bepalen of je daar ook de consequenties van merkt tijdens het racen. Ook kun je kiezen of je stuurbekrachtiging of brake-assist wil gebruiken, en ga zo maar door. Zo kun je op dat vlak het spel helemaal naar je hand zetten, zodat je bij moeilijkere races wat extra hulp kunt inroepen. Alle elementen die in het spel zitten verwerkt, alsmede de assistentie die Vaugn Gittin JR, zelf Formule D-kampioen, je geeft. Bovendien heeft het spel een intelligent multi-player systeem, zodat je altijd kunt racen tegen gamers aan de andere kant van de wereld. Leuk detail: er worden wereldrecords bijgehouden, zodat je altijd kunt peilen hoe ver je in de toplijsten staat! Er zijn verschillende modi, waarbij de computer steeds een gepaste tegenstander selecteerd. Daardoor race je immer en altijd tegen een gewaagde concurrent. Bovendien kun je gebruik maken van Autolog, waarmee je films en foto’s kunt delen met je vrienden. Zo kun je elkaars game-ervaring en het verloop van ieders carrière delen.

Shift 2 Unleashed is geen gemakkelijke game, maar wel een die op meerdere niveaus te spelen is. Ben jij niet vies van wat realistische actie, niet altijd de winnaar zijn omdat het spel té makkelijk is, en van een flinke dosis race-adrenaline en technisch inzicht om je auto te pimpen? Koop dan meteen deze game: je zult er geen seconde spijt van hebben!

Shift 2 unleashed, PS3, XBOX, PC
EA Games. Leeftijd: vanaf 7 jaar. Prijs: 49,99 – 69,99 euro

Deze game bij: EA Games

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=21bg2moGRU8]

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.