logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Dit schenk ik jou, Iris Johansen

dit schenk ik jou 9789021805177

Over de forensisch onderzoeker Eve Duncan zijn al heel wat boeken verschenen. Zij valt, samen met haar man Joe, van het ene misdaadavontuur in het andere. Leidraad in de boeken is steevast Eve’s dochter Bonnie, die op jonge leeftijd uit haar leven is verdwenen. Ze is gekidnapt, en niemand weet of ze nog in leven is. Die zoektocht duurt nu al jaren. Hun aangenomen dochter Helen is inmiddels het huis uit, en succesvol kunstenares in Parijs.

In dit boek wordt Joe Quinn op een bijzondere zaak gezet: er is een vrouw vermoord. Ze is naakt gevonden, met haar keel doorgesneden en een mysterieuze bokaal in haar handen. En – volgens sommigen nog belangrijker – het is de dochter van een senator. Een belangrijk persoon, die meteen heel wat gewicht in de schaal legt. Daar blijft het echter niet bij. Er worden meer mensen op eenzelfde manier vermoord. Als Eve op een avond zo’n zelfde bokaal in haar koelkast vind, is het hek van de dam. Hoe houden ze deze seriemoordenaar tegen? Want zelfs al weten ze wie het is – Kevin Jelak – lijkt hij telkens van de aardbodem verdwenen.

Maar dan komt er hulp uit een bijzondere hoek. Door een stom toeval blijken bepaalde paranormale krachten bij Joe geactiveerd te zijn, waardoor hij kan communiceren met de doden. En één van Jelaks slachtoffers is heel erg behulpzaam! Dat is dan weer in hun voordeel. Bovendien komt er nog meer hulp uit de paranormale hoek. Er blijkt namelijk een jager achter Jelak aan te zitten, die het spoort een tijdje kwijt is geweest. Hoewel hij erg dominant en vreemd mysterieus is, kan hij wellicht ook een handje helpen…

Dit schenk ik jou is een forensische detective/thriller met een fantasyrandje. Tja. Ergens daar tussenin. Want heel veel forensisch onderzoek komt er in dit boek niet bij kijken, buiten het feit dat Eve soms even aan het werk gaat om haar zinnen te verzetten. De thriller-elementen zijn wel erg goed aanwezig. De verschillende personages hebben een goed uitgewerkt karakter, en zijn stuk voor stuk mensen met pit. Dat botst zo nu en dan, logisch. Het paranormale speelt ook een flinke rol in dit deel. De aard van de moorden, het onderzoek, Joe’s nieuwe krachten… er wordt heel wat verteld tussen hemel en aarde!

Het boek leest echt heerlijk weg. Het is een absolute pageturner. Een echte hoofdstukindeling is er niet, soms begint ineens een zin vetgedrukt. Ah. nieuw hoofdstuk! Er wordt dank ook niet gewerkt met cliffhangers aan het einde van een onderdeel, het verhaal dendert in een flink tempo voort. Doordat er steeds nieuwe ontwikkelingen en wendingen zijn zit er maar één ding op: doorlezen!

Dit schenk ik jou, Iris Johansen
Sijthoff, juli 2013, 272 pagina’s, paperback.
Prijs: 14,95 euro. ISBN: 9789021805177


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.