logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Sausage Party

sausage party blu-rayVraag jij je wel eens af of voorwerpen een soort ziel hebben? Of ze kunnen denken of niet? Voor kleine kinderen is dat vaak niet aan de orde: die geloven direct dat voorwerpen kunnen denken, praten en doen. Als je daar van uit gaat: hoe zou het leven dan zijn in een supermarkt? Ik bedoel: hoe zouden die potjes en pakjes met elkaar leven? Sausage Party geeft daar een duidelijk antwoord op. Daar komen namelijk alle voedingsmiddelen tot leven. En zal ik je eens wat vertellen? Ze aanbidden ons, de goden, die ze komen meenemen naar het beloofde land.

Beloftes

Nou ja – dat geloven ze in ieder geval. Elke keer als de winkel geopend wordt zingen ze een vrolijk lied vol beloftes en dromen. Maar of die ook zullen uitkomen, dat is de vraag. Een vraag die naar boven borrelt wanneer er een potje mosterd terugkomt van ‘het beloofde land’ vol verhalen over de goden die ze allemaal opeten en mishandelen! Gelukkig wordt het potje mosterd al snel voor gek versleten, maar er zijn een paar worstjes die toch wel willen weten hoe het zit. Wat is de waarheid achter hun bestaan? En dus maakt hij een ware zoektocht door de schappen, zoekend naar de waarheid. Daar leert hij heel wat kleurrijke figuren kennen. Samen met zijn vriendinnetje, een hotdogbroodje (met veel seksuele toespelingen daarin) gaat hij op pad. Bekijk hier de trailer van Sausage Party:

De wereld in het klein

Laat ik vast beginnen met mijn conclusie – anders wordt het zo lastig vertellen – de film is briljant en tegelijkertijd afstotelijk. Je blijft kijken, maar het vloekgehalte is echt bizar hoog. Vier f***-woorden in één enkele zin, dat is best veel. Daar moeten de scriptschrijvers echt over hebben nagedacht. Bizar! Naast het enorme aantal scheldwoorden zitten er ook een paar woordgrappen in die echt op het randje zijn. Aan de andere kant is de film ook weer een geweldige persiflage van onze eigen samenleving. Kijk maar eens naar je eigen supermarkt: veel rijen hebben hun eigen ’thema’, hun eigen land. Zo ook de supermarkt voor onze waarheidszoekers: de sausage party reist de hele wereld door binnen de muren van hun supermarkt. Aan de sterrencast kan het trouwens niet liggen: de stemmen zijn ingesproken door onder andere Seth Rogen, Kristen Wiig, Jonah Hill, Bill Hader, Michael Cera, James Franco, Danny McBride, Craig Robinson, Paul Rudd, Nick Kroll, David Krumholtz, Edward Norton en Salma Hayek.

Conclusie over Sausage Party

Sausage Party verbaast echt. Het is een animatiefilm voor volwassenen, maar dat komt eigenlijk vooral door het grove taalgebruik en de vele seksuele toespelingen. Daar moet je van houden – ik vond het wel even wennen. Kijk je daar doorheen, dan is de film stiekem erg leuk en vermakelijk, scherp en maatschappij-kritisch. Door: Score: Sausage Party krijgt 3,4 van de 5 punten.