logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Santa Monica, Bavo Dhooge

De thriller Santa Monica speelt zich af in het verre verleden. We spreken 1976, in het Amerikaanse Santa Monica. Daar maken we kennis met veteraan Jack Spark, die net uit de oorlog in Vietnam komt en alles in het leven met die ervaringen ijkt. Een baantje als uitsmijter komt op zijn pad, en is een geschenk uit de hemel. Zijn natuurlijke overwicht en imposante figuur doen al genoeg om zijn werk makkelijk en overzichtelijk te houden. Tot het mis gaat, en er iemand voor de deur wordt neergeschoten. Jack wordt op staande voet ontslagen, maar dat vind Jack niet terecht: hij deed immers wat hij moest doen, opdracht is opdracht. Het vermoorde meisje heeft echter een mysterieuze sleutel bij zich, die een sleutelrol speelt in het verhaal.

Dus zint hij op wraak, en vind al snel de ideale handlanger. Als er bij Jack wordt ingebroken belt hij namelijk een sleutelmaker. Dat blijkt echter geen man te zijn, maar een sexy Italiaanse dame. Hij haalt de sexy slotenmaakster (Monica) over om met hem samen te werken. Jack vernielt in een paar huizen het slot, waarna Monica wordt ingeroepen om een nieuw slot te plaatsen. Meestal, dan. Daarbij zorgt ze dat ze een reservesleutel achter de hand houdt, waarmee Jack en Monica naar binnen kunnen om dingen te stelen! Maar er speelt natuurlijk nog heel wat meer: de vermoorde vrouw blijkt namelijk één van de drie vrouwen te zijn van een mormoon, eentje die grof geld verdient met het genezen van mensen. Op spirituele wijze. En die sleutel is de sleutel tot heel veel geld. En laten die mormoon en de clubeigenaar waar Jack voor werkt een lang verleden samen te hebben…

In Santa Monica vind je ontzettend veel verwijzingen naar de films, series en muziek van toen. Een mooi tijdsbeeld wordt geschetst in een über-Amerikaanse setting. Het verhaal zelf is leuk en origineel, en leest lekker vlot weg. Als je tenminste niet struikelt over de Amerikaanse schrijfwijze van Bavo Dhooge. De beste man schrijft zijn boek alsof hij een film beschrijft. Met allerlei vreemde stijlfouten in de tekst, alsof het boek net iets te letterlijk is vertaald. Grappig als je het weet: het boek wordt daardoor bijna een satire op het genre, met een spannend verhaal bovendien.

Santa Monica, Bavo Dhooge
Luitingh, mei 2013, 288 pagina’s, paperback.
Prijs: 19,95 euro. ISBN: 9789024562237


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.