logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Sammie en opa, Enne Koens

Sammie en Opa is een hartverwarmend verhaal over de negenjarige Sammie. Het kereltje woont alleen met zijn moeder. Omdat zij veel moet werken, en bovendien onregelmatige diensten heeft, woont Sammie vier dagen per week bij zijn opa. En dat vind hij helemaal leuk. Sammies opa is namelijk heel erg leuk!

Hij verteld te spannendste verhalen over vroeger, toen hij nog op een boot vaarde, en samen verzinnen ze de grootste avonturen. Ze doen bijvoorbeeld alsof ze toeristen zijn in hun eigen dorp, en praten dan ook een heel andere taal, verkleed en wel. Of ze nodigen een zwerver uit in huis en geven en een heus koningsmaal. Iedere keer dat Sammie bij opa is doen ze van die leuke dingen. Opa’s verhalen zijn soms wel een beetje raar, met een beetje grove zeemanstaal, maar het is allemaal goed bedoeld. En de verhalen zijn dan ook heel erg raar, bijvoorbeeld wanneer opa een verstopte rioolbuis moest ontstoppen, en er met een duikbril en snorkel moest induiken! Vaak komt zijn beste vriend, Maximus, terug in de verhalen. Ieder hoofdstuk is zo’n spannend avontuur, dat opa vertelt, of dat opa en Sammie samen beleven.

Maar dan wordt opa heel erg ziek, en gaat hij bovendien dood! Sammies wereld staat even helemaal op zijn kop, maar dankzij de herinneringen aan opa en al zijn verhalen weet hij zich groot en goed te houden. Zijn avontuur gaat gewoon door, hoewel dat van opa is gestopt. Een ontroerend einde is het resultaat, waarin de verhalen tot elkaar komen en je een bijzonder einde staat te wachten. Leuk geschreven, hoewel het taalgebruik soms een beetje platvloers is. De grappige tekeningen maken het een stukje lichter en leuker. Het einde is ontroerend en een beetje zielig, maar het boek heeft ook weer een happy end.

Sammie en opa, Enne Koens
Moon uitgevers, juni 2013, 144 pagina’s, hardcover.
Prijs: 14,95 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar. ISBN: 9789049926465


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.