Recensie: Sammie en Nele – De poezenboot, Nelleke de Boorder en Dick Matena


9789049925765 de poezenboot

Sammie en Nele wonen in Amsterdam, en zijn dikke vriendjes. Natuurlijk wonen ze, samen met hun ouders, aan een mooie gracht. Sammie woont in een woonboot, en Nele in het huis ertegenover. Ze spelen heel vaak samen, en het liefst buiten, lekker in de natuur. Op een dag vinden ze een jong katje in de grote achtertuin van Neles huis. Gelukkig weten ze wat ze er mee moeten doen: er is namelijk een woonboot, waar zwerfkatten worden opgevangen door de poezenbootmevrouw. Als Sammie en Nele daar aankomen, krijgen de zwerfkatten net zwemles van de poezenbootmevrouw. Helaas weet zij ook niet wie de moeder is. Maar ze weet wel een fijn nieuw huis voor het katje…

De Poezenboot geeft een mooi en romantisch beeld van het leven in Amsterdam. De grote, gedetailleerde tekeningen van Dick Matena zitten vol kleine zoekdingetjes, en zijn een mooie mix van cartoon en realisme. Door het boek heen krijg je een fantastisch beeld van Amsterdam. Het boek zelf is volledig in rijm geschreven. Het het lijkt een beetje op een toneelstuk: er wordt niets omschreven, enkel gesproken. De persoon die de uitspraken doet staat voor alinea vermeld. Dat is bijzonder lezen, en zorgt voor een lekker ritme.

Daarbij zit er de nodige fantasie in het verhaal verwerkt. De Poezenbootmevrouw lijkt met katten te kunnen praten, en alle katten gehoorzamen haar. Niet geheel realistisch dus, maar wel erg leuk. Vooral de passage van de zwemles is heerlijk, en spreekt tot de verbeelding!

Sammie en Nele – de Poezenboot, Nelleke de Boorder en Dick Matena
Pimento, september 2012, 32 pagina’s, hardcover.
Prijs: 14,95 euro. Leeftijd: vanaf 3 jaar. ISBN: 9789049925765

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.


Reacties

Eén reactie op “Recensie: Sammie en Nele – De poezenboot, Nelleke de Boorder en Dick Matena”

  1. […] en Nele kennen we al van hun avontuur op rijm met de Poezenboot. In dit deel gaan ze samen met de opa van Nele naar Artis toe, de grote dierentuin in Amsterdam. En […]

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.