logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Sammie en Nele bij Van Gogh, Nelleke de Boorder en Dick Matena

sammie en nele bij van gogh

Nelleke de Boorder heeft met de serie over Sammie en Nele een geweldige manier gevonden om het Amsterdamse leven – op rijm – onder de aandacht te brengen bij een groter publiek. Samen met de tekenkunsten van Dick Matena levert dat mooie en sfeervolle prentenboeken op, in een heel unieke vorm. In Sammie en Nele bij Van Gogh gaat het tweetal op ontdekkingsreis in het Van Gogh museum.

Dat doen ze naar aanleiding van een redelijk artistieke tekening van Sammie, die er een beetje verlopen uit ziet. Hij heeft dat effect echter heel bewust nagemaakt, en is best ontdaan over de reactie van zijn juf – en het feit dat hij is uitgelachen in de klas. De moeder van Sammie heeft echter een idee: zij neemt Sammie mee naar het Van Gogh museum. Nele wil maar wat graag mee, en dat mag natuurlijk. In het museum vertelt moeder over Van Gogh en diens leven, maar ook vooral dat deze grote kunstenaar in zijn tijd ook helemaal niets waard was. Mensen snapten zijn schilderkunst niet, en wilden het dan ook niet kopen. En moet je nu eens zien: de schilderijen van de Brabander zijn over de gehele wereld bekend, en zelfs mensen komen van over de hele wereld om naar zijn schilderijen te kijken.

Sammie en Nele bij Van Gogh is een bijzonder boek. Het is op rijm geschreven, in een mooi ritme. Waar ik zelf niet zo goed aan kan wennen is de manier van schrijven. Het boek is namelijk geschreven als een soort toneelstuk: in de linker kantlijn lees je wie een bepaalde uitspraak doet, en dat les je dan in het normale tekstkader. Je leest dus niet
“Het Van Gogh Museum.” roept Nele! “Jippie, dat is pas feest”
maar in plaats daarvan zie je :
Nele: Het van Gogh Museum! Jippie, dat is pas feest.

Een kwestie van smaak, uiteraard, net als de stijl van de illustraties van Dick Matena, die ik juist wel heel charmant vind. Je ziet een geweldige mix van een cartooneske tekenstijl, die er juist wel heel erg bijzonder menselijk uitzien. Achter in het boek vind je alle schilderijen (getekend door Matena) die in het boek aan bod komen: in het boek zelf krijg je ze eigenlijk niet te zien. In het verhaal komen De Aardappeleters ruim aan bod.

Informatie

Sammie en Nele bij Van Gogh, Nelleke de Boorder

Illustrator: Dick Matena
Kluitman, 32 pagina’s, hardcover.
Prijs: 13,95 euro. Leeftijd: vanaf 6 jaar. ISBN: 9789020682861


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.