logo-liggend-wit-donkerblauw

Recensie: Samarkand, Caroline Eden en Eleanor Ford

samarkandDe stad Samarkand zal je ongetwijfeld niet bekend voorkomen. Dat is ook best logisch, want als je niets met de zijderoute in Centraal-Azië te maken hebt, heb je ook vrij weinig te maken gehad met deze mystieke stad in Oezbekistan. Door deze knooppuntfunctie is de stad al eeuwen lang een smeltkroes van culturen. Niet alleen qua tradities, maar ook wat betreft de kookkunst.

Verschillende culturen

Door de eeuwen heen hebben heel wat volkeren kennisgemaakt met Samarkand: de Tadzjieks, Russen, Turken, Joden, Koreanen, Georgiërs, Armeniërs en de Oezbeken zelf. De schrijfsters van dit boek zijn weg van deze bizarre smeltkroes van culturen. Samen hebben ze talloze recepten verzameld en uitgeprobeerd, en aangepast naar een moderne tijd in een Westerse cultuur. Daarbij laten ze zich natuurlijk graag leiden door de kenmerkende geurige specerijen en verse ingrediënten.

Kookboek vol verhalen

Het leuke van het kookboek Samarkand is dat je niet alleen een keur aan recepten in handen krijgt, maar ook een mooie blik in de keuken van de stad. In een aantal hoofdstukken reis je door de keuken, van Gerechtjes om te delen naar Soep, Vlees, Verwarmende gerechten voor lange winters, Plovs en pilavs, Bijgerechten, Brood, Drankjes en zelfs nagerechten en zoete lekkernijen mogen niet ontbreken. Ieder hoofdstuk wordt ingeleid met een interessant stuk tekst, waaruit je kunt opmaken wat er zo kenmerkend is voor de regio van Samarkant. Ook ieder recept wordt ingeleid met een leuk informatief stukje tekst, zodat de gerechten meer duiding krijgen. Hoewel niet alle recepten worden begeleid met een foto is het gros wel voorzien van sfeervol beeld. Het kookboek heeft een relatief kleine letter (minpunt, voor een kookboek) en ruim omschreven stap-voor-stap instructies.

Nieuwe keuken

Hoewel de keuken van Samarkand al eeuwen oud is en een lange traditie heeft, is hij voor ons, westerlingen, nog relatief nieuw en onbekend. Laten we wel wezen: heb jij ooit gehoord van een plov? Ik zal je vast een beetje helpen: het is een soort pilav, maar dan écht anders. Dat, en nog veel meer, lees en leer je in Samarkand. Vul je kruidenkast maar vast aan, plan je trip naar de groenteboer en de slager – aan de slag met de keuken van deze onbekende wereldstad!

Conclusie over Samarkand

Unieke recepten uit een relatief onbekende streek – centraal-Azie. De verhalen brengen de recepten helemaal tot leven.
Door:
Waardering: Samarkand krijgt 4 van de 5 punten.

Informatie

Samarkand,
Fontaine, 224 pagina’s, hardcover.
ISBN: 9789059567184. Prijs: 24.95 euro.

[boek_shop]

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

  1. Aleesha avatar
    Aleesha

    Deze ga ik op mijn verlanglijstje zetten, niks zo heerlijk als buitenlandse gerechten!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.