Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:
Recensie: Salad in a jar, Anna Helm Baxter
Gezond leven willen we allemaal wel. Vol goede moed zijn we dit jaar begonnen met allerlei voornemens op het gebied van bewegen en eten, maar zeg eens eerlijk: wat is er nu helemaal van terechtgekomen? Het is zo gemakkelijk om te vervallen in je oude patronen, dat goede voornemens vaak maar een kort leven hebben. Iedere nieuwe hulp of impuls kan je echter weer een zetje in de goede richting geven en het receptenboek Salad in a jar is zo’n zetje in de goede richting. Tenminste: als je van salades houdt!
Voor veel mensen is zo’n salade namelijk niet heel erg vanzelfsprekend. Brood, muesli en een maaltijd met groenten, aardappelen en vlees: dat is wel het standaard eetpatroon. Toch zijn salades erg lekker om te eten, en helemaal niet zo moeilijk om te maken! Zeker als je de basisingrediënten in huis hebt kun je in een handomdraai een lekkere salade in elkaar draaien. Het boek Salad in a jar gebruikt hiervoor een heel bijzonder hulpmiddel: een grote glazen pot! Daarin kun je ’s ochtends (of eventueel de dag ervoor) een salade klaarmaken die je gedurende de dag kunt gebruiken. Het bijzondere van een salade op deze manier is dat alle ingrediënten vers en knapperig blijven. Je doet ze namelijk in een bepaalde volgorde in de pot, zodat ze nauwelijks met elkaar in aanraking komen. De dressing doe je bijvoorbeeld onder in de pot, waarna je meteen wat harde ingrediënten daar overheen strooit. Zo worden ze niet slap of lot. Helemaal bovenin de pot doe je dan juist weer de zachte en kwetsbare ingrediënten, zodat ze mooi fris en smakelijk blijven.
In dit boek vind je alles om je eigen salades te maken. Natuurlijk beginnen ze met een duidelijke uitleg van het systeem, zodat je niet alleen afhankelijk bent van de recepten in dit boek maar na een tijdje ook zelf salades kunt samenstellen. Handig is het lijstje waarin je kunt zien hoe je bepaalde graansoorten kunt klaarmaken. Niet iedereen is namelijk even bekend met graansoorten als bulghur of quinoa. In het eerste echte recepten hoofdstuk ga je aan de slag met het maken van je eigen dressings. Die kun je natuurlijk ook in kleine flesjes bewaren, zodat je ze altijd bij de hand hebt. In de hoofdstukken daarna ga je aan de slag met verschillende soorten salades. Daarin maakt de schrijfster onderscheid tussen rauwe salades, kleine salades, grote porties en zelfs zoete broodjes mogen niet ontbreken. De combinaties die in het boek staan zijn soms behoorlijk origineel, denk bijvoorbeeld aan een salade met bietjes en makreel of spruitjes en pecannoten. De meeste zijn echter toegankelijk en zien er bijzonder smakelijk uit op de heldere foto’s die in het boek staan. Een ontzettend leuke aanwinst en bron van inspiratie om zelf aan de slag te gaan met het maken van salades.
Salad in a jar, Anna Helm Baxter
uitgeverij Becht, 160 pagina’s, hardcover.
Prijs: 12,50 euro. ISBN: 9789023014805