logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Saeculum, Ursula Poznanski

saeculum

Vorig jaar maakten we kennis met het schrijftalent van Ursula Poznanski in de superspannende hedendaagse science-fiction Erebos, dat ging over een computerspel dat een eigen leven ging leiden. Het was wachten op een nieuw boek, en in Saeculum laat Ursula zien dat ze het psychologische spelletje onder jongeren nog steeds tot in de puntjes beheerst. 

Saeculum neemt je mee naar Duitsland, waar larp (Live Action Role Playing, ofwel rollespellen in een spontane theatervorm) heel populair en actueel is. Het boek vertelt over de groep Saeculum, met als nieuwkomer Bastiaan. De groep jongeren trekt zich een aantal dagen terug in een afgelegen bos om een middeleeuws rollenspel te spelen. Geen moderne gadgets en foefjes, écht even terug naar de basics. Maar Saeculum heeft een extra spanningselementje toegevoegd: ze vragen meestal geen toestemming aan de landeigenaar. Ze zetten ergens hun kamp op in een bos, ver van de bewoonde wereld. Normaal gesproken zou dat niks voor de student medicijnen Bastiaan zijn, maar hij is verliefd op Sandra en heeft zich door haar laten overtuigen. 

Hun avontuur begint onschuldig, maar wordt al enigszins benauwend als het gerucht gaat dat het deel van het bos waarin ze verblijven, vervloekt is. Er zou een flink conflict zijn geweest tussen twee broers, waarbij de oudste de jongste (en zijn bewakers) genadeloos heeft vermoord. Wat eerst nog wordt weglachen als een spookverhaal, lijkt werkelijkheid te worden als leden uit het gezelschap spoorloos verdwijnen. Doro, een meisje dat echt gelooft in hekserij en spoken, gaat helemaal op in het verhaal en sleurt de anderen langsaam mee. In een wereld zonder telefoon, internet, elektriciteit, medicijnen of zelfs maar een bril, ontvouwt zich een bloedstollende strijd tegen de tijd, op leven en dood. 

Het verhaal bouwt zich super op, met grote persoonlijke ontwikkelingen, frustratie en waanbeelden, dat je maar één ding wilt. Doorlezen! Wat steekt er achter de vreemde gebeurtenissen, welke waarheid schuilt er achter de bizarre wendingen? Pas op het laatste moment beginnen langzaam de oorzaken op hun plek te vallen, beginnen de kwartjes te vallen. Dat het verhaal zich in Duitsland afspeelt, een wereld hier ver vandaan, vol mythen en sagen, verhoogt voor ons Nederlanders de spanning zelfs nog meer!

Saeculum, Ursula Poznanski
Lemniscaat, december 2012, 496 pagina’s, paperback.
Prijs: 19,95 euro. Leeftijd: vanaf 16 jaar. ISBN: 9789047704836


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.