Recensie: Rubiks Kubus 3×3, 2×2 en Rubiks Snake


rubik's kubus 3x3

Je kent ‘m wel: de kubuspuzzel, die bestaat uit 6×9 gekleurde vlakjes. Van elke kleur zijn negen vakjes, en die moeten allemaal aan dezelfde zijde van de kubus. Op één of andere manier… jazeker, ik heb het over de Rubiks Kubus! De puzzel is ruim 30 jaar oud, maar nog steeds razendpopulair. Terecht, want je kunt er ook uren zoet mee zijn. Voor inspiratie kun je eens op Youtube zoeken: er zijn honderden filmpjes te zien waarop mensen de puzzel oplossen. Kijkend, geblinddoekt, achter de rug, in de lucht… Niemand minder dan Justin Bieber weet de kubus in minder dan 1,5 minuut op te lossen!

Maar er is meer voor de puzzelfanaten, want de Rubik’s kubus is ook verkrijgbaar in andere varianten. Voor nog meer puzzelplezier en afwisseling! De originele kubus heeft overigens ook een kleine make-over begaan, en zit er nog strakker uit. Hij draait erg prettig, en is nog steeds even lastig op te lossen…

2 bij 2 Rubik

De eerste nieuwe variant die ik je wil voorstellen is de Rubik’s 2×2. Een puzzel met 2×2 vakjes per zijde. Dát ziet er makkelijk uit! Maar schijn bedriegt. Het is net zo moeilijk om deze kleine meeneemformaat kubus op te lossen als zijn grotere en uitgebreide broertje… Het leuke is wel dat hij zo’n compact formaat heeft dat je hem overal mee naartoe kunt nemen. Zo hoef je geen moment meer te vervelen, en kun je je ook zonder allerlei apps op je telefoon prima vermaken. Bovendien zal deze kleine kubus je veel meer bekijks opleveren!

rubik's snake

Een andere eend uit de vijver van Rubik is de Rubik’s Snake. Wijzelf hadden hem al ontdekt in Spanje, waar dit speelgoed in heel veel vormen en uitvoeringen te verkrijgen is (voornamelijk gekopieerd van de Rubik’s Snake). Het origineel is echter vele malen degelijker en fijner te draaien, dat moet gezegd. De Rubik’s Snake is niet zozeer een puzzel die je kunt oplossen, maar eerder een lange slang, opgebouwd uit driehoekblokjes. Die driehoekjes zijn aan één zijde voorzien van een kleurvlak. De andere twee grote vlakken zijn voorzien van een scharnier, waarmee de driehoekjes met elkaar zijn verbonden. De zijkanten van de driehoekjes zijn gewoon zwart. Hiermee kun je heel veel verschillende vormen mee. In de doos zit de Snake zelfs opgerold tot een bal. Het is dus vooral een puzzel waarmee je jezelf kunt uitdagen om nieuwe vormen te maken, waarbij je een spelelement kunt maken door je vrienden uit te dagen. Ook hier is op Youtube een flink aantal filmpjes te vinden. Met name uit Spanje, waar de Snake twee jaar geleden echt een absolute hype is geweest (en nog steeds populair). Erg leuk om mee te spelen en coole vormen te bedenken!

Rubik’s Cube 3×3. Prijs: 17,99 euro
Rubik’s Cube 2×2. Prijs: 9,99 euro
Rubik’s Snake. Prijs: 14,99 euro

Meer informatie (en hulp bij het oplossen van de puzzels): www.rubiks.com

Speelgoed koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.


Reacties

Eén reactie op “Recensie: Rubiks Kubus 3×3, 2×2 en Rubiks Snake”

  1. […] Wist je dat mensen zich al 40 jaar buigen over het oplossen van de Rubik’s Kubus? En nog steeds is het zenuwslopende puzzelspel ongekend populair. Waar sommigen zich dagenlang kunnen pijnigen over het oplossen van zo’n kubus slagen andere mensen er in enkele seconden in… da’s ook niet eerlijk, wel? Het wereldrecord Rubik’s Kubus oplossen staat trouwens op naam van de 18-jarige Mats Valk. Hij wist de puzzel in slechts 5,5 seconden op te lossen! Maar zelfs Mats zal de Rubik’s Void uitdagend vinden. Die dobbelsteen bestaat niet uit 6×9 vlakjes, maar heeft een echt gat in het midden. En probeer dat nog maar eens intact te houden! Liever een andere variant? Wij probeerden al eerder andere varianten van de Rubik’s Kubus uit. […]

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.