logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Rubiks Kubus 3×3, 2×2 en Rubiks Snake


rubik's kubus 3x3

Je kent ‘m wel: de kubuspuzzel, die bestaat uit 6×9 gekleurde vlakjes. Van elke kleur zijn negen vakjes, en die moeten allemaal aan dezelfde zijde van de kubus. Op één of andere manier… jazeker, ik heb het over de Rubiks Kubus! De puzzel is ruim 30 jaar oud, maar nog steeds razendpopulair. Terecht, want je kunt er ook uren zoet mee zijn. Voor inspiratie kun je eens op Youtube zoeken: er zijn honderden filmpjes te zien waarop mensen de puzzel oplossen. Kijkend, geblinddoekt, achter de rug, in de lucht… Niemand minder dan Justin Bieber weet de kubus in minder dan 1,5 minuut op te lossen!

Maar er is meer voor de puzzelfanaten, want de Rubik’s kubus is ook verkrijgbaar in andere varianten. Voor nog meer puzzelplezier en afwisseling! De originele kubus heeft overigens ook een kleine make-over begaan, en zit er nog strakker uit. Hij draait erg prettig, en is nog steeds even lastig op te lossen…

2 bij 2 Rubik

De eerste nieuwe variant die ik je wil voorstellen is de Rubik’s 2×2. Een puzzel met 2×2 vakjes per zijde. Dát ziet er makkelijk uit! Maar schijn bedriegt. Het is net zo moeilijk om deze kleine meeneemformaat kubus op te lossen als zijn grotere en uitgebreide broertje… Het leuke is wel dat hij zo’n compact formaat heeft dat je hem overal mee naartoe kunt nemen. Zo hoef je geen moment meer te vervelen, en kun je je ook zonder allerlei apps op je telefoon prima vermaken. Bovendien zal deze kleine kubus je veel meer bekijks opleveren!

rubik's snake

Een andere eend uit de vijver van Rubik is de Rubik’s Snake. Wijzelf hadden hem al ontdekt in Spanje, waar dit speelgoed in heel veel vormen en uitvoeringen te verkrijgen is (voornamelijk gekopieerd van de Rubik’s Snake). Het origineel is echter vele malen degelijker en fijner te draaien, dat moet gezegd. De Rubik’s Snake is niet zozeer een puzzel die je kunt oplossen, maar eerder een lange slang, opgebouwd uit driehoekblokjes. Die driehoekjes zijn aan één zijde voorzien van een kleurvlak. De andere twee grote vlakken zijn voorzien van een scharnier, waarmee de driehoekjes met elkaar zijn verbonden. De zijkanten van de driehoekjes zijn gewoon zwart. Hiermee kun je heel veel verschillende vormen mee. In de doos zit de Snake zelfs opgerold tot een bal. Het is dus vooral een puzzel waarmee je jezelf kunt uitdagen om nieuwe vormen te maken, waarbij je een spelelement kunt maken door je vrienden uit te dagen. Ook hier is op Youtube een flink aantal filmpjes te vinden. Met name uit Spanje, waar de Snake twee jaar geleden echt een absolute hype is geweest (en nog steeds populair). Erg leuk om mee te spelen en coole vormen te bedenken!

Rubik’s Cube 3×3. Prijs: 17,99 euro
Rubik’s Cube 2×2. Prijs: 9,99 euro
Rubik’s Snake. Prijs: 14,99 euro

Meer informatie (en hulp bij het oplossen van de puzzels): www.rubiks.com

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.