Recensie: Rombertus, de rode reiger, Willem Bek

Rombertus de reiger is een opvallende verschijning: hij is niet alleen vuurrood, maar draagt bovendien kleren. De andere vogels van het weiland vinden hem dan ook maar raar. Rombertus voelt zich erg eenzaam en verdrietig. Gelukkig ontmoet hij Mientje en Jowanna, die hem laten inzien dat hij wél mooi is, van binnen en van buiten.

Het duurt even voor Rombertus zijn lange benen door de broekspijpen heen krijgt en hij worstelt een tijdje met de rits en de riem. De broekspijpen zijn veel te lang. Rombertus slaat ze een paar keer om. Als hij daarmee klaar is, kijkt hij om zich heen, op zoek naar een spiegel. Hij ziet er een vlak naast de trap, waar Mientje zich verborgen houdt achter een etalagepop. Rombertus gaat voor de spiegel staan en bekijkt zichzelf van alle kanten. ‘Het einde!’ zegt Rombertus hardop.

Rombertus, de rode reiger is een boek over anders zijn, vriendschap en moed. Het vertelt de geschiedenis van Rombertus, een vogel die op zijn zachtst gezegd anders is. Waarom? Ten eerste is hij helemaal rood, wat natuurlijk ongewoon is voor een reiger, en hij draagt kleren. Jazeker! ’s Nachts gaat hij naar de stad en weet daar steevast een winkel binnen te dringen om lekker ontspannen rond te kijken en kleren mee te nemen. Dat spreekt voor zich dat hij het mikpunt van de spot is voor de andere dieren in zijn omgeving: een vogel die kleren draagt, dat kán toch niet? Typerend is dat Rombertus zich daar helemaal niet van bewust is. Sterker nog: hij merkt wel dat hij bespot wordt, maar denkt dat dit door zijn lange snavel komt! Erg typerend: gepeste kinderen trekken immers ook vaak de verkeerde conclusie wanneer ze gepest worden betreffende de reden van de pesterijen. De doelgroep (kinderen van 8 jaar of ouder) is dan ook zeker geschikt voor dit boek en kan een mooie aanleiding vormen om kinderen wat zelfvertrouwen te geven als ze gepest worden of aan pesters duidelijk te maken dat wat ze doen diepgaande gevolgen hebben. En dat allemaal dankzij de aimabele reiger Rombertus.

Rombertus, de rode reiger, Willem Bek
De vier windstreken, februari 2010, 84 pagina’s, hardcover.
Prijs: 12,95 euro. Leeftijd: vanaf 8 jaar. ISBN: 9789055798773

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Andere interessante titel: Recensie: Een giraf kan niet dansen, Uitgeverij Bakermat

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.


Reacties

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.