Als je het hebt over filmklassiekers, dan zul je niet zo snel denken aan de film Robocop. Hoewel de film destijds heel wat stof heeft doen opwaaien (wat ten goede is gekomen voor de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven) is de aandacht voor de film daarna snel verzwakt. Wellicht hebben de twee vervolgfilms daaraan meegedragen… Maar een cultklassieker blijft het zeker, bekend en gekoesterd door een relatief klein publiek.
Een remake zou de film wel eens nieuw leven in kunnen blazen. Het concept spreekt natuurlijk zeker tot de verbeelding: een politieagent wordt zwaar getroffen in het heetst van de strijd, en wordt bij wijze van experiment opgebouwd tot half-mens, half-robot, om daarna weer vrolijk verder te gaan met het bestrijden van de misdaad. Met heel wat meer power in z’n achterste.
Deze remake van Robocop heeft een iets andere aanpak, maar de basis blijft wel zeker gelijk: het draait allemaal om de nabije toekomst, waarbij de Amerikaanse regering twijfelt of het gevechtsrobots wil inzetten om het Amerikaanse volk een beetje in het gareel te houden. Precies op dat moment krijgt Alex Murphy zijn ongeval, en ziet OmniCorp zijn kans schoon om te laten zien wat ze kunnen: een mens ombouwen tot robot. Alle voordelen van een robot, maar met een menselijk beoordelingsvermogen.
Na de ombouw krijg je te maken met Alex’ wisselende gevoelens ten opzichte van het project. Hij heeft er immers niet voor gekozen om omgebouwd te worden tot robot, en zo zonder lichaam is het in eens best vreemd! Ook de hereniging met zijn gezin komt het aan op pittige dilemma’s, aangezien onze robotagent niet alleen een vrije wil heeft, maar ook een flink programma op de achtergrond heeft draaien. De film legt hier redelijk wat nadruk op, terwijl het origineel vol in de actie gaat en alles laat ontploffen wat maar kan exploderen.
Het lastige van een remake is wel dat je blijft zoeken naar verschillen en overeenkomsten. Moet je dat wel doen? Tja, een lastige keuze. Als losstaande film is het een pittige actiefilm, met mooi filmwerk en wat rake grappen er in verwerkt. De basislijn van de originele film is wel aangehouden, maar er is wel een duidelijke andere insteek gekozen voor de film. Het menselijke element komt vooral bij Alex aan bod, andere personages worden eigenlijk nauwelijks uitgewerkt. Daardoor wordt de Robocop zelf beter uitgelicht als in het origineel, maar dat gaat dan weer ten koste van de slechteriken in de film.
Robocop, Sony Pictures Ome Entertainment Tijdsduur: 117 minuten, Actie.
Verkrijgbaar op: DVD (ca. 17 euro), Blu-ray (ca. 19 euro)
Laat hieronder jouw reactie achter