Het verhaal speelt zich af in het huidige San Francisco, waar de wetenschapper Will Rodman zich bezighoudt met genetische manipulatie op apen in z’n strijd tegen Alzheimer. Wanneer één van de proefdieren, Caesar, zich intellectueel snel begint te ontwikkelen, ontstaat een oorlog voor de suprematie tussen mens en aap.
Rise of the Planet of the Apes is een ware voorloper van de bekende Planet of the Apes-films en serie uit de jaren 70 die iedereen wel kent. Maar hier houdt het ook al snel mee op: het heeft nog helemaal niets te maken met deze vreemde planeet, bewoond door pratende apen. Neen, het gaat hier om het ontstaan van het superslimme apenras. Op schitterende wijze wordt getoond hoe Caesar, het babyaapje dat op wonderljike wijze in het bezit van Will komt, zich ontwikkelt als een vredelievende en intelligente aap. Maar, zoals dat gaat: kleine aapjes worden groot, en door een ongelukje komt Caesar in aanraking met de opvolger van het eerste medicijn. Ditmaal krachtiger, intenser en heftiger in al zijn aspecten. Caesar begint dan ook echt een bewustzijn te ontwikkelen, en merkt alle verschillen op tussen mens en dier. Op een gegeven moment besluit hij hier een punt achter te zetten en actie te ondernemen om deze verschillen kleiner te maken.
Doordat hij iemand in een beschermende bui heeft aangevallen zit hij tijdelijk in een beschermhuis voor apen. Zie het als stichting Aap, maar dan in louche variant. Slim als hij inmiddels is, weet hij te ontsnappen en het medicijn toe te dienen aan de aanwezige apen. Vervolgens bezoekt hij een dierentuin, waar hij als klein aapje naar toe ging om medisch onderzocht te worden, om ook deze apen voor zijn karretje te spannen, en zo gaat het maar door. Als mensen geïnfecteerd raken door het virus en hier aan ten onder gaan is het feest natuurlijk helemaal compleet. En de rest is geschiedenis, zoals men weet!
In deze film is een schitterende manier gevonden om het ontstaan van de Planet of the Apes te tonen. De psychologische groei en onderdoorgang van Will, zijn vader en Caesar zijn fantastisch gefilmd, en de menselijke trekjes van de mensapen worden goed ingezet om ook de apen genoeg non-verbale instrumenten mee te geven om zijn verhaal te kunnen doen. Dat hier computergeanimeerde spelers zijn ingezet mag duidelijk zijn, hoewel het verschil lang niet altijd goed te zien is: een fantastisch staaltje vormgeving en uitwerking! Het verhaal is dan ook overtuigend en geloofwaardig. Ik ben benieuwd naar de volgende verfilmingen!
Rise of the Planet of the Apes, Twentieth Century Fox
Tijdsduur: 100 minuten, Avonturenfilm.
Verkrijgbaar op: DVD (ca. 17 euro), Blu-ray (ca. 23 euro)
Deze film bij: BOL.com
Laat hieronder jouw reactie achter