Recensie: Ridder Florian maakt vrienden, Marjet Huiberts en Philip Hopman

Ridder Florian de Bangeheeft een tijdje rondgehangenbij het landhuis van een reus.Actie nu! Hij heeft geen keus,ook al trilt hij op zn benen.Want die reus is een gemenekindereter, dat staat vast.Vangen dus, die kwaaie gast!

Zes nieuwe avonturen van ridder Florian de Bange, die, zoals zijn naam al zegt, niet bepaald een held is. In dit tweede deel, dat heel goed op zichzelf gelezen kan worden, is hij behalve voor reuzen ook nog bang voor spoken, roofridders en dwergen Maar gelukkig is de wereld niet zo eng als Florian vreest. Hij maakt zelfs vrienden!Marjet Huiberts, die in 2010 een Zilveren Griffel won voor Aadje Piraatje, houdt de vaart erin en laat Florian maar liefst zes avonturen beleven waarbij kinderen op het puntje van hun stoel zullen zitten. Dankzij de sfeervolle illustraties van Philip Hopman komt de ridderwereld met zijn jachtpartijen en kastelen, waar niet alleen draken maar ook spoken huizen, helemaal tot leven.

Ridder Florian maakt vrienden is een verrassend boek, waarin wordt afgedaan met het fenomeen ‘bang zijn voor het onbekende’ want hoewel er een zestal uiteenlopende karakters voorbij komen hebben ze allemaal één ding gemeen: iedereen is bang voor ze. Spoken, reuzen, een enge man en nog een paar andere gure types: niet bepaald mensen die je graag tegen zou komen in het dagelijkse leven. Ridder Florian moet er wel aan geloven, en dankzij zijn vriendelijkheid en stiekem toch wel dapperheid (wat je niet zou verwachten, gezien zijn volledige naam) weet hij in dit verhaal toch weer een aantal vrienden te maken. Het is een leuk boek, waarin de korte verhaaltjes soms wat abrupt ten einde komen. Mijn oudste zoon keek me zo nu en dan eens bedenkelijk aan: moet hier niet nog wat komen? Is het verhaaltje nu al af? De verhaaltjes zijn echter wel leuk en verrassend, en hebben allemaal een leuke vrolijke kwinkslag. Ze zijn in rijm geschreven, waarbij het ritme meestal in orde is. Hierdoor leest het lekker weg. De plaatjes zijn zacht van kleur: de kleuren komen van waterverf, waarbij de duidelijkheid verkregen wordt door harde, donkere lijnen. Doot het geschetste, losse uiterlijk ervan komen ze echter niet hard of streng over, waardoor ze erg aanspreken bij de jonge lezers. Hoewel ze niet uitzonderlijk gedetailleerd zijn kun je toch met regelmaat leuke grapjes ontdekken, die ingeluid worden via het verhaal. Een leuk en vermakelijk prentenboek over een bange prins die enge vrienden maakt.

Ridder Florian maakt vrienden, Marjet Huiberts en Philip Hopman
Gottmer, maart 2011, 56 pagina’s, hardcover.
Prijs: 14,95 euro. Leeftijd: vanaf 4 jaar. ISBN: 9789025748371

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.


Reacties

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.