logo-liggend-wit-donkerblauw-kleinMenu

Recensie: Rendang, Maureen Tan


Met Rendang voegt Maureen Tan een nieuw juweel toe aan haar indrukwekkende reeks kookboeken. Na het bekroonde succes van De Bijbel van de Indonesische Keuken en Java, neemt ze ons deze keer mee naar West-Sumatra voor de bijzondere kookstijl: Rendang. Daarmee maak je heerlijke stoofgerechten, van smeuïge curry’s tot volledig ingekookte, gekaramelliseerde maaltijden. Naast de kooktechnieken belicht Maureen ook de rijke cultuur en traditie die eraan verbonden zijn. Super leuke aanvullingen!

Wat is rendang?

Rendang is veel meer dan een bekend stoofgerecht; het is een traditionele kooktechniek van de Minangkabau in West-Sumatra. Het boek laat zien hoe divers rendang kan zijn: van vlees- en visgerechten tot vegetarische varianten met ingrediënten als jackfruit, aardappel, tempeh of cassave. Maureen Tan benadrukt dat rendang een proces is, een culinaire reis waarbij je door drie stadia reist: gulai (natte curry), kalio (half ingekookt) en uiteindelijk rendang (volledig ingekookt). Elk stadium heeft zijn eigen unieke toepassing en smaakprofiel. En elk stadium heeft zijn eigen hoofdstuk in het boek Rendang, aangevuld met recepten voor bijgerechten, sambals en basisrecepten.

Traditie en slow food

Rendang maken is slow food in de puurste zin van het woord. Dit is geen gerecht waarbij je de ingrediënten in een pan gooit en achterover leunt. Nee, het vraagt tijd, aandacht en respect voor de traditie. De juiste ingrediënten vinden, de stappen zorgvuldig doorlopen, en genieten van het proces – dat is wat rendang tot een authentieke ervaring maakt. Haast en shortcuts zijn uit den boze; dit is koken met een eerbetoon aan generaties van culinaire expertise. En dat maakt het ook een lastige keuken. Je ziet in de recepten al uitgebreide lijsten met ingredënten, kruiden en specerijen… daar moet je maar net toegang toe hebben! Veel van de verse smaakmakers zijn namelijk niet verkrijgbaar in de gangbare (en vaak zelfs de uitgebreide) supermarkt. Maureen omschrijft dat elk ingrediënt een specifieke rol speelt. Ook geeft ze praktische tips voor het vinden van een goede toko of online winkel, zodat je zelfs thuis de gerechten tot leven kunt brengen.


Ga direct naar Rendang op BOL.com.

Recensie over Rendang

Rendang is meer dan een kookboek – het is een inspirerende ontdekkingsreis door de culinaire tradities van Indonesie – West-Sumatra om specifiek te zijn. De prachtige fotografie, duidelijke uitleg en aandacht voor zowel traditionele als vegetarische varianten maken dit boek een must-have voor iedereen die de Indonesische keuken wil ontdekken of verdiepen. Maar let wel: om de recepten goed te maken, raad ik je aan om tijd te investeren om de juiste ingrediënten te vinden!

Score: 8


Informatie

Titel: Rendang
Auteur:
Uitgever: Carrera Culinair
Aantal pagina’s: 184
Type boek: Hardcover
ISBN: 9789048871292
Prijs: 32.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.