logo-liggend-wit-donkerblauw

Recensie: Red Riding Hood, Warner Bros


Catherine Hardwicke (Twilight) regisseert een fantasythriller die een sinistere draai geeft aan het klassieke sprookje. De bewoners van Daggerhorn bewaren al jaren een ongemakkelijke vrede met een weerwolf – maar alles verandert wanneer de oudere zus van de dappere jonge Valerie door het monster wordt vermoord. Valerie is voorbestemd om de zoon van een rijk man te trouwen, maar is verliefd op een ander en de handelingen van het vreselijke wezen blijven haar lot beïnvloeden. Wanneer een weerwolvenjager waarschuwt dat het monster overdag menselijke vorm aanneemt en tussen hen rondloopt breekt er paniek uit en sterven er nog meer mensen. Valerie komt te weten dat ze een unieke band heeft met de wolf die hen onverbiddelijk samenbrengt.

Red Riding Hood is een waar anti-sprookje, maar niet zo luguber als de cover dan wel doet vermoeden. Het komt er eigenlijk op neer dat de boze wolf in feite een weerwolf blijtk te zijn, dat het dorpje al sinds mensenheugenis terrorriseert. Er is een soort pact tussen de inwoners van het dorp en de weerwolf: hij laat de mensen met rust, als de inwoners zo nu en dan een dier offeren aan het beest. Totdat er een meisje (de zus van Roodkapje) vermoord wordt. De jacht wordt dan geopend, met alle gevolgen vandien. De hectiek breekt pas echt los bij het arriveren van een geestelijke, die al meerdere weerwolfen heeft bestreden. Maar uiteindelijk blijkt hij pas het echte monster te zijn! Hij weet namelijk een behoorlijke onrust te scheppen in het dorp, door te vertellen dat een weerwolf overdag de gedaante van een mens aanneemt: iedereeen in het dorp kan de dader dus zijn! Dan ga je dan ook samen met Roodkapje op zoek naar de mogelijke dader: en dat kan inderdaad letterlijk iedereen zijn. De nachtmerrie waarin ze aan oma vraagt “wat heb je grote ogen…” krijgt dan ook een geheel eigen dimensie nu je dat weet.

De film moet het vooral hebben van de filmische stijl en het sprookjesachtig opgetrokken dorpje, waarbij de muziek een bijzondere sfeer neerzet.  Het acteerwerk is niet bijzonder goed, maar ook niet slecht. Het komt alleen jammer genoeg niet echt geloofwaardig over. De special effect zitten daarentegen weer wel goed in elkaar, en ook het verhaal verdient een pluimpje: het is best origineel, en blijft verwijzingen houden met het verhaal van Grimm. Jammer genoeg komt het net niet helemaal lekker uit de verf: daardoor blijft het een ‘leuke, vermakelijke film’ en geen ‘eenzame klasse’ of ergens daar in de buurt.

Red Riding Hood, Warner Bros

Tijdsduur: 114 minuten, Actie.
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Verkrijgbaar op: DVD (ca. 18 euro), Blu-ray (ca. 20 euro)

Deze film bij: BOL.com

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.