logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Ravensburger ScienceX Smartscope


Ravensburger ScienceX Smartscope

De verkiezing voor Speelgoed van het Jaar is inmiddels weer achter de rug, en een beetje een vreemde eend in de bijt was hier de Smartscope van Ravensburger. Dat is namelijk niet direct speelgoed of een spel, maar een educatief middel: een microscoop ‘nieuwe stijl’. Smartscope is een microscoop waarbij je jouw smartphone of tablet (of die van je ouders) kunt gebruiken als een echte microscoop. En daarmee gaat direct een nieuwe wereld voor je open!

Nu was ik eerlijk gezegd een beetje sceptisch toen ik hoorde van dit product. Een smartphone als microscoop? Is dat niet zoeken naar een manier om techniek hip en leuk te maken, waarbij de uitwerking net-niet is? De grote doos valt op de deurmat en wordt door gretige handen geopend. Daarin vinden we een aantal hulpmiddelen die we kunnen gebruiken in onze ontdekkingsreis, in de vorm van een petriglaasje, een set dekglaasjes, pipetten en een glazen plaatje, een handleiding en… de Smartscope in stukjes. Die moeten we dus eerst nog gaan opbouwen.

In een grote handleiding staat – heel eenvoudig – een instructie. Je bouwt ‘m heel eenvoudig op van onder naar boven. Altijd beginnen bij de bodem, zoals je weet, net als bij een pizza, en vanaf daar langzaam aan naar boven opbouwen. De lensjes vastklikken bleek daarbij nog niet zo eenvoudig, daar was wel wat handigheid en wat subtiele kracht voor nodig. Dat is dus echt iets voor ouders – of oudere kinderen. Alles wat je nodig hebt om de smartscope in elkaar te schroeven zit in de doos, zelfs een schroevendraaier, maar jammer genoeg worden de 3x AAA-batterijen niet meegeleverd.

Maar nu zit hij in elkaar: tijd om hem te proberen! Schakel het kleine lampje in, en het licht schijnt nu door de lensjes naar boven. Boven die opening kun je nu je smartphone of tablet leggen en de camera-functie inzetten. Iedere camera-app volstaat, je kunt dus gewoon de standaard app gebruiken. Heb je een grotere tablet, dan kun je de grotere kartonnen standaard gebruiken die in de doos zit. Onze iPad mini bleef prima op de Smartscope liggen zonder die steun. Het lampje verlicht je onderwerp van schuin onder, je kijkt dus niet recht in het lampje. Heb je voorwerpen die je niet van onder kunt belichten, dan haal je het lampje uit de Smartscope en plaat je hem boven het voorwerp. Superhandig, toch?

Scherpstellen is ook een verhaaltje apart. Smartphones en tablets zijn namelijk niet zo goed met korte scherpstelafstanden. Aan de zijkant van de Smartscope zitten gelukkig twee draaiknoppen, waarmee je het plateau omhoog en omlaag kunt draaien. Zo kun je jouw tablet dus een handje helpen.

Met de ScienceX® Smartscope leren én ontdekken kinderen spelenderwijs alles over de natuur. Bekijk de grote poster in de verpakking voor nog meer inspiratie, want wat is er veel te ontdekken! Zo kun je in en rond je huis aan de slag gaan (denk aan munten of tijdschriften), maar ook in het bos (insecten, bladeren en naalden), het strand (zeewier, zoutkristallen of zand) of gewoon in een grasveld (bloemen en grassen). Maar… laat je fantasie vooral de vrije loop, want je kunt heel veel onderzoeken. Kortom: met de Smartscope van Ravensburger kun je heel veel dingen uit jouw omgeving van dichtbij bekijken. De Smartscope neem je overal eenvoudig mee naar toe. Dus… wandelen met je ouders in het bos is vanaf nu niet meer saai.

Informatie

ScienceX Smartscope, Ravensburger
Prijs: 34,99 euro

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.