logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Raveleijn, Paul van Loon

Thomas, Joost, hun broer Maurits en tweelingzussen Emma en Lisa lijken heel gewone kinderen… totdat Joost ze voorgaat, onder de poort door van de magische stad Raveleijn. Tot hun verbijstering groeien ze uit tot  ruiters te paard – en dat is niet zomaar. Volgens oude voorspellingen hebben zij een belangrijke opdracht. Ze moeten Raveleijn en haar bewoners bevrijden van hun overheerser: graaf Olaf Grafhart. De vijf broers en zussen hebben elkaar, ze hebben hun paarden en speciale wapens en genoeg moed om de strijd aan te gaan met de monsterlijke wezens die ze onderweg tegenkomen. Maar hoe komen ze aan de magische krachten die nodig zijn om Olaf Grafhart te verslaan? En de nog grotere verschrikking die hen wacht?

Raveleijn is een schitterend boek, dat op zichzelf staand al een waar spektakel is om te lezen. Het vormt bovendien de basis voor de spectaculaire ruitershow van de Efteling, waar ridders, ruiters en vogels samen een bijzoner specakel weten neer te zetten, en het bordspel Raveleijn, ontwikkeld door Identity Games. Het boek leest heerlijk weg, van voor tot achter. Het komt wellicht wat traag en vervelend op gang, maar Paul van Loon bewijst ook weer in dit boek dat hij met beide voeten op de grond staat en weet wat er onder de kinderen leeft: hij weet de vijf kinderen vlijmscherp en uniek neer te zetten, waardoor je werkelijk te maken hebt met vijf totaal verschillende personages. het boek neemt echter de oudste zoon, Thomas, als hoofdpersoon. Hij wordt gevolgd en vanuit hem worden alle gebeurtenissen aanschouwt.

Als illustratie worden bijzondere tekeningen gebruikt, die zoals blijkt door de moeder van de kinderen wordt geschiklderd, als ware betoverd door de macht van Raveleijn en de magie die daar vanuitstraalt. Deze kleurrijke prenten lijken dan ook wel op echt canvas gemaakt, mooi getekend met zichtbare penseelstreken. Naast deze grote illustraties zijn er nog tal van pasteltekeningen, die losstaande voorwerpen tonen, en mooie sepia silhouetten. Ook de vormgeving sluit hierbij aan: de titels van de hoofdstukken zijn bijvoorbeeld vormgegeven in een sierlijk, doch sober lettertpye, en het hele boek gebruikt een rustige kleurstelling. Het enige nadeel dat ik in dit boek tegenkwam was het gebruik van redelijk plotselinge zinsafbrekingen: met name bij citaten van de personages geberde het nog al eens dat een zin met het volgende citaat van dezelfde persoon verdergaat op de volgende regel. Een voorbeeld:
‘En Joost?’ vroeg Thomas.
‘Is zijn geheime kracht al ontdekt?
Weten we al welk element hij is? Aarde, volgens mij. Hij graaft dag en nacht in de grond, als hij de kans krijgt.’

In de regel kun je deze techniek gebruiken om een soort leespauze in te lassen, om wat extra spanning op te wekken, maar in dit boek gebeurt het net iets te vaak. En bovendien: het boek is van zichzelf uit al spannend genoeg, daar hoeft zo’n techniek helemaal niet toegepast te worden! Het is dan ook een fantastisch boek om te lezen, en je kunt hem zeker los zien van de show, de televisieserie of het spel, hoewel ze gecombineerd zorgen voor een fantastisch geheel, waardoor je wordt meegesleurd in de magische strijd tussen goed en kwaad.

RaveleijnPaul van Loon
Leopold, april 2011, 246 pagina’s, hardcover.
Prijs: 17,50 euro. Leeftijd: vanaf 8 jaar. ISBN: 9789025857813

Dit boek bij: Paul van Loon  |  BOL.com

Update 21-06-2012: Raveleijn van Paul van loon wint Pluim van de Senaat van de Kinderjury
Het boek Raveleijn, van Paul van Loon, heeft de Pluim van de Senaat van de Kinderjury in de categorie 10-12 jaar gewonnen. Dat werd bekendgemaakt in het De La Martheater te Amsterdam. Uit het juryrapport: “Alsof dit boek speciaal voor jou gemaakt is (…) Geweldig zo’n boek waar alles in zit: fantasie, avontuur, actie en romantiek.”

De Pluim van de Senaat werd in 2011 ingesteld bij het vijfjarig jubileum van de Senaat van de Nederlandse Kinderjury. Deze prijs gaat naar de favoriete keuze van de Senaatsleden. 


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.