logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Raveleijn, Identity Games


Eenmaal door de poort van Raveleijn start het avontuur voor Joost, Thomas, Emma, Lisa en Maurits. Hier begint een gevaarlijke tocht door het bos, op weg naar de bevrijding van de stad Raveleijn. Als ruiters ga je samen de strijd aan tegen gemene Graffers. Gebruik je speciale kracht om zo sterk mogelijk te worden voor de ultieme strijd… In de finale wacht de machtige Graaf Grafhart. Alleen de dapperste ruiters overleven dit eindgevecht. Wie wordt de held van Raveleijn?

Het Raveleijn bordspel biedt een vrije interpretatie van het boek Raveleijn, de serie en de parkshow van de Efteling. Het gaat uit van de basisprincipes, om daar vanuit een spel neer te zetten. Gelukkig maar, want zo hebben de spelmakers meer vrijheid om een goed spel neer te zetten, in plaats het volgen van één of andere verhaallijn. Hierdoor is het een superspannend spel geworden, vol elementen van samenwerking in plaats van competetieve elementen. Toegegeven, aan het einde van de rit is er één winnaar, maar de weg daar naartoe is een gezamelijke weg, waarbij je elkaar moet helpen en ondersteunen.
Het spel zelf bestaat uit twee delen. Het bord is dan ook aan twee kanten te gebruiken. Het eerste deel bestaat uit het verslaan van de Graffers. De spelers kiezen ieder hun karakter (mooie 3D ruiterfiguren, in kleur vervaardigd) welke overeen moeten komen met de karakters uit het boek. De poppetjes zelf zien er allen eender uit, enkel de kleur verschilt. Ieder personage heeft een speciale kracht, die in zijn of haar voordeel moet werken. De een kan niet worden teruggeslagen tijdens zijn eerste beurt, de ander heeft twee levenspunten… het kan net het verschil maken.

Vervolgens gaat de ruiters op ontdekkingsreis. Dit gaat door per beurt maximaal 3 vakjes te verplaatsen door een bos. Zo nu en dan is er een vakje waar een gekleurd plaatje op ligt: hieronder staat een opdracht, een beloning of een straf, maar soms ook een plaatje van een Graffer: een mechanisch huisdier van de kwaadaardige Graaf Grafhart. De speler gaat daarop naar een speciaal onderdeel van het spelbord, waar je met behulp van twee dobbelstenen gaat strijden: de ene dobbelsteen is voor de Graffer, de andere voor de speler. Het is dan echt 50-50 of je een levenspunt verliest of niet, maar ook of je een levenspunt van de Graffer mag veroveren. Zo zijn er 5 Graffers te verslaan. Je kunt overigens alleen tegenover een Graffer komen te staan, maar twee andere ruiters mogen je ook helpen.
Na ieder levenspunt dat je van een Graffer hebt ingepikt mag je een Grafferkaart pakken – hierover later meer. Na het verslaan van alle Graffers kom je namelijk in het tweede deel van het spel, en daarmee ook de andere kant van het spelbord: de strijd tegen Graaf Grafhart. Voordat deze begint, worden alle punten, die op de Grafferkaarten staan vermeld, bij elkaar opgeteld. Dit vormen de levenspunten van deze ronde. De speler met de minste levenspunten moet de rol van Graaf Grafhart aannemen. Nu begint de echte strijd: iedere speler mag om de beurt een poging doen om Grafhart te slaan. Lukt dat, dan krijgen ze een munt. Na iedere speler is echter Grafhart zelf aan de beurt: hij mag proberen iedere ruiter een keer te slaan, waarbij iedere slag harder aankomt: de eerste ruiter verliest bijvoorbeeld slechts 1 levenspunt, de tweede al 3, en de derde zelfs 5! Zo schiet het aardig op. Als het echter lukt om Grafhart te verslaan (en dat is altijd wel zo), dan is de speler met de meeste munten de grote winnaar.

Raveleijn, Identity Games
Prijs: 24,99 euro. 2011. Leeftijd: vanaf 7 jaar.
Aantal spelers: 2-5. Speltijd: ongeveer 45 minuten.

Dit product bij: BOL.com

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.