logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Rattus Cartus, White Goblin Games


rattus cartus

Het kaartspel Rattus Cartus, dat gebaseerd is op het bordspel Rattus, speelt af in de middeleeuwen. Om heel precies te zijn: het jaar 1347. De Zwarte Dood teistert Europa. Je vorst is zojuist bezweken aan de pest. Jouw opdracht in dit spel? Het opnemen tegen de andere prinsen van het om de volgende vorst van het land te worden. Hiervoor zul je het land door moeten reizen om loyale aanhang te verzamelen onder de verschillende bevolkingsklassen in de middeleeuwen.

Door iedere dag een nieuwe stad te bezoeken kun je mensen voor je winnen. Dat doe je door de verschillende gebouwen te bezoeken. Elk soort gebouw heeft zijn eigen voordelen. Wanneer je een gebouw van een bepaalde klasse betreedt, win je nieuwe aanhangers van die klasse. Een enkele keer krijg je de kans om vreemdelingen te werven die in de straten op de loer liggen. Oké, er lopen dan misschien wat ratten rond, maar van een rat of twee ga je niet dood, toch…?

Tip: voor je begint met spelen, loop de handleiding goed door. De regels zijn niet moeilijk of lastig te onthouden, maar er zijn wel een paar rode draden die door het spel heenlopen en die met elkaar verweven zijn. Als je de handleiding rustig doorloopt heb je het spel na een of twee rondes onder de knie.

rattus cartus kaarten

De dreiging van de plaag hangt als een zwaard boven je hoofd. Het gevolg daarvan blijkt achteraf in het spel: de persoon met de meeste punten kan alsnog afvallen, omdat hij is overleden aan de Zwarte Dood! Dat maakt het spel soms wat lastig om te spelen. Je moet goed vooruit denken. Ga je lekker vlot het spel in, of speel je juist terughoudend en veilig? Iedere beurt stelt een nieuwe dag voor, waarbij er drie nieuwe gebouwen op tafel worden gelegd. De spelers mogen één van de drie gebouwen. Daarbij kun je kiezen uit één van de zes verschillende bevolingsgroepen (ridderstand, kerk, magie, …). Iedere klasse heeft eigen kenmerken, die goed of minder goed aansluiten bij het gebouw.

Zet je mensen in die bij het gebouw passen (zoals Boerenstand in een Boerderij), dan groeit je groep volgelingen. Zet je mensen in die niet bij het gebouw passen, dan loop je volgelingen mis, maar kun je wel weer het gebouw winnen (en de beloningen die daarmee samenhangen). Gebruik ie een verkeerde klasse, dan moet je voor straf een rattenfiche pakken. Te veel ratten is funest: je zult overlijden aan de Zwarte Dood…

Het leuke en spannende aan dit spel is, dat je de kaarten gedekt speelt. Je legt de kaarten gedekt op de gebouwen. Het is dus een beetje blufpoker dat je speelt. Leg je met een stalen gezicht vier onzinkaarten neer, of vier passende kaarten? Of drie goede en één bonuskaart? De tijd zal het leren, want pas na iedere ronde mag je de kaarten omdraaien en zien wat de tegenstanders hebben gedaan. De speciale kaarten, zoals zwaarden, fluiten of jokers, hebben elk hun speciale functie. In het meest gunstige geval mag je een rattenfiche terugleggen!

Aan het einde van het spel – na tien rondes – wordt de score opgemaakt: per klasse wordt gekeken hoeveel aanhang je hebt verzameld. Deze wordt bijgehouden op een speciale scorekaart. Maar je krijgt ook punten voor het aantal speciale kaarten dat je nog in handen hebt. Wil je ze dus spelen, of bewaar je de kaarten? Ook worden de ratten geteld. Heb je er te veel, dan heb je per definitie verloren. Hoeveel punten je ook hebt! Het aantal ratten dat je mag hebben wordt overigens ook bepaald door de kaarten, en zijn iedere keer weer anders.

Door het element van bluf en gokken is Rattus Cartus een geweldig spannend spel dat voor de nodige hilariteit zal zorgen. Strategie, geluk en bluf gaan hand in hand, ook in de donkere middeleeuwen. Het heeft een paar leuke elementen in zich, die samen zorgen voor veel strategische mogelijkheden tijdens het spelen. Gebruik ze, en bepaal voor jezelf welke strategie het beste bij jou past! Bij dit soort spellen geldt overigens: hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Want hoewel je het spel met twee personen kunt spelen, is het een stuk leuker om vier of vijf spelers rond de tafel te hebben.

Rattus Cartus, White Goblin Games
Prijs: 29,95 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar.
Aantal spelers: 2-5. Speltijd: ongeveer 45 minuten

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.