logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Het rariteitenkabinet, Gordon Grice


het-rariteitenkabinetAls je door het bos loopt, of bijvoorbeeld over het strand, kan het bijna niet anders of je hebt een tas bij de hand waar je allerlei dingen in bewaart die je in de omgeving tegenkomt. Schelpen, takjes, bladeren, bijzondere voorwerpen, misschien wel een zeester of een vogel-ei. Je kunt het allemaal tegenkomen. Maar kun je het ook allemaal een naam geven? Dat zal een stuk lastiger worden. Sommige mensen (vooral je ouders) zullen het misschien raar vinden dat je die dingen wil bewaren, maar wees gerust: je bent zeker niet de enige. En ook niet de eerste. Want al eeuwen lang houden mensen verzamelingen bij. Vroeger stopten mensen alles waarvan ze niet wisten wat het precies was in een ‘Rariteitenkabinet’. Een grote vitrine met rare schepsels en voorwerpen. Soms waren die rariteitenkabinetten zelfs zo populair dat mensen ze gewoon wilden zien, ook al kenden ze de eigenaars niet. En zie daar: het ontstaan van het fenomeen Museum!

Verzamelen maar

Het prachtig vormgegeven boek Het rariteitenkabinet zal je helpen om je verzameling vorm te geven. Te sorteren, structuur er in aan te brengen. Gordon Grice, de schrijver van het boek, laat je kennismaken met de indeling van de natuur. Zoals ik al zei zijn er heel veel mensen geweest die spullen hebben verzameld, en een paar geleerden waren zo slim dat ze een soort structuur hebben ontdekt om alles vorm te geven. De grootste naam was de Zweedse wetebschapper Linneaus. Hij heeft het Systema Naturae bedacht, waarin alle dieren worden geordend aan de hand van specifieke kenmerken en Latijnse benamingen. Dat systeem kun je zie als een grote boom, die telkens wordt opgedeeld in nieuwe takken. Zo ga je van de stam ‘levende schepsels’ naar onder andere ‘vissen’, ‘zoogdieren’, ‘vogels’ en ‘insecten’, maar daarna nog naar meer vertakkingen.

Determineren

Als je eenmaal weet hoe dat systeem in elkaar zit, kun je jouw eigen rariteitenkabinet ordenen en benoemen. Maar er is veel meer in dit boek dat de moeite waard is, want hoewel er van ‘ordenenen’ misschien nog niet zo veel sprake is, is het benoemen des te fijner. Dan weet je van welk dier die voetsporen waren in het bos, van welke boom het nootje was, en of dat goudklompje nu echt is of niet.

Rariteitenkabinet

Heb je eenmaal een mooie verzameling voorwerpen bij elkaar gesprokkeld, dan wil je daar natuurlijk wel zo lang mogelijk van genieten. En dat is nog lang niet zo eenvoudig. Je hebt namelijk veel dierlijk en plantaardig materiaal, en dat gaat op een gegeven moment schimmelen. Tenzij je het goed bewaart, natuurlijk. In het boek Het Rariteitenkabinet lees je niet alleen hoe je een kabinet bouwt, inricht en ordent, maar ook hoe je het zo goed mogelijk onderhoud. Want vlinders, krabben, veren, spinnen en schedels bewaren is een vak apart!

Conclusie over Het rariteitenkabinet

Verzamel jij ook alles wat los en vast zit? In Het Rariteitenkabinet leer je wat al die vreemde voorwerpen zijn, en hoe je ze het beste bewaart. Door: Waardering: Het rariteitenkabinet krijgt 4 van de 5 punten.

Informatie

Het rariteitenkabinet,
Illustrator: Gordon Grice Van Goor, 200 pagina’s, hardcover.
Prijs: 19.95 euro. Vanaf: 10 jaar. ISBN: 9789000350902


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.