logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Rango, Paramount pictures

In een woestijnstadje in Arizona volgen we de hagedis Rango (Johnny Depp). Rango is een huisdiertje die zichzelf nogal in een soort van crisis bevindt en er daarnaast ook nog eens van overtuigd is dat hij een cowboy is. Hij besluit om op avontuur te gaan om zichzelf te leren kennen, omdat hij eigenlijk wel eens wat anders wil dan het leventje wat hij nu leidt. Rango ontmoet al snel veel andere diertjes, waaronder een andere hagedis (Isla Fisher). Deze diertjes zorgen er al snel voor dat het avontuur van Rango anders verloopt, dan dat hij had gepland.

Rango is een klassieke western. Buiten het feit dat het hier een animatiefilm betreft, en de hoofdrolspelers woestijndieren zijn. Maar verder: een klassieke western. Met humor. Hmmm… misschien is het toch niet zo’n klassieke western als ik zelf denk? Nou ja. Het speelt zich af in het wilde westen, met boeven, shoot-outs en een sheriff. Wilde achtervolgingen op paarden – uhm: renkoekoeken en vleermuizen zijn zeker spectaculair, en de gehele omgeving is tot in de puntjes verzorgd en uitgewerkt. Zeer sfeervol, en de spelers zijn ook perfect uitgewerkt. Alle haren, schubben, snavels en oude wonden zijn levensecht en minutieus uitgewerkt.

Nu het dilemma. De leeftijdsgrens is zes jaar. Maar ik zou dat kinderen nog niet aandoen. Het is echt een film voor oudere kinderen, of wellicht volwassenen. De humor ligt op een hoog niveau, en is soms wat grof of kort door de bocht. Ook zijn er gebeurtenissen die misschien niet helemaal geschikt zijn voor tere kinderzieltjes. Denk aan een pijl die door het oog van een kalkoen steekt (de kalkoen leeft nog), karakters die sterven en roadkill aan de kant van de weg. Nee, niet helemaal een lieve animatiefilm die je zou verwachten, maar wél erg leuk, waarbij de personages goed worden neergezet. Niet alleen door het animatieteam, maar ook door de voice-overs van de verantwoordelijke acteurs. Petje af voor deze film: eenzame klasse!

Rango, Paramount pictures

Tijdsduur: 103 minuten, Avonturenfilm.
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Verkrijgbaar op: DVD (ca. 20 euro), Blu-ray/DVD combo  (ca. 30 euro)

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.