logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Raar maar waar!


raar maar waar Kinderen zijn van nature erg nieuwsgierig naar de wereld om hen heen. Helemaal niet vreemd natuurlijk, want er is meer dan genoeg om te ontdekken! Naast de dingen die ze op school leren zijn er echter nog veel meer zaken die kinderen kunnen leren waar zelfs volwassenen nog niet van durven dromen. In het informatieve boek Raar maar waar! lezen kinderen bizarre weetjes over de plekken, dieren en verschijnselen die zonder enige twijfel raar te noemen zijn. Deze rare feitjes zijn verdeeld in een aantal categorieën. In het boek Raar maar waar vind je vier hoofdstukken: wondere wereld, menselijke mirakels, bijzondere beestjes en vreemde verschijnselen. In deze hoofdstukken wordt je meegenomen van vreemde verschijnselen in de natuur (van geisers tot zinkputten en van regenboogrotsen naar stenen wouden) naar de wondere creaties van mensen (denk daarbij bijvoorbeeld aan de bizarre beelden op Paaseiland, of de buitengewone manier waarop in sommige landen honing wordt geoogst) en de bizarre beestjes die op onze aardbol rondlopen, zoals harige en felgekleurde spinnen, de bijzondere boomkikkers en zelfs vlinders met cijfers op hun vleugels. Je niet alleen leest over deze wonderbaarlijke verschijnselen, maar dat er ook tekst en uitleg wordt gegeven waar dat mogelijk is. Die uitleg is kort en bondig, zodat je geen ellenlange verhalen hoeft te lezen met rare wetenschappelijke praatjes. Iedere pagina is gedrukt op een schitterende foto, die over twee pagina’s is afgedrukt. Op deze foto staan dan kleine tekstkadertjes waarin in een snelle en korte bewoording een omschrijving staat van het verschijnsel. Daarmee is het zeker een boek waarin je lekker kunt rond bladeren en neuzen. Iedere pagina omvat immers een nieuw onderwerp, zodat je op een willekeurige plek zou kunnen beginnen. De informatie is eenvoudig en duidelijk geschreven, in een herkenbare taal voor kinderen. Door de felle kleuren en het speelse gebruik van tekstvakken is het een visueel aantrekkelijk boek geworden vol leuke weetjes. Een klein puntje van kritiek is de vormgeving van de kaft: die ziet er in mijn ogen wat minder aantrekkelijk uit, zeker als je deze vergelijkt met de verzorgde vormgeving van de binnenkant van het boek.

Informatie

Raar maar waar! Andrea Millse Ploegsma, 192 pagina’s, hardcover. Prijs: 19,99 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar. ISBN: 9789021675497

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.